21.000 meldingen

Ook vorig jaar veel burenruzies door corona

17 mei 2022 08:38
Politieonderzoek na een uit de hand gelopen burenruzie. Beeld ter illustratie. Beeld © Novum RegioFoto

Bemiddelingsorganisaties zien nog geen daling van het aantal burenruzies. Ook vorig jaar kwamen er veel meldingen binnen van conflicten tussen buren. Het waren er 21.000, 3 procent meer dan in 2020.

Het ging meestal over geluidsoverlast en zaken als pesterijen of ruzie over de tuinafscheiding. Volgens het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) kwam dat vooral door de coronamaatregelen.

Corona

"3 procent lijkt misschien een kleine toename, maar dat is bovenop de grote stijging van 2020. Toen nam het aantal overlastmeldingen toe met maar liefst 13 procent", zegt Frannie Herder, adviseur buurtbemiddeling. In 2020 kreeg Nederland door corona voor het eerst te maken met beperkingen zoals een lockdown. Veel meer mensen brachten hun tijd thuis door en dat zorgde voor meer overlast.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie komt niet in actie bij geluidsoverlast: 'Burenruzies kunnen verergeren'

Die lijn is vorig jaar dus doorgezet. Wel werd er volgens het CCV net als in voorgaande jaren in zeven van de tien conflicten een oplossing gevonden. Die verhouding is gelijk gebleven met de resultaten in voorgaande jaren. 

"Heb je last van je buren, ga dan in gesprek", adviseert Herder. "Lukt dat niet, roep dan op tijd de hulp van buurtbemiddeling in. Dat zorgt er meestal voor dat je weer prettig kunt wonen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronavirus slaat harder toe in zwakkere wijken: inwoners minder beschermd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore