Ga naar de inhoud
Broek in Waterland

Agenten die schoten op verdachten overval waardetransport niet vervolgd

Onderzoek bij een zwaarbeschadigde politieauto in Broek in Waterland destijds. Beeld © Novum RegioFoto

De agenten die vorig jaar in Broek in Waterland schoten op overvallers van een waardetransport worden niet vervolgd. Het Openbaar Ministerie zegt na onderzoek dat het gerechtvaardigd was dat de dertien agenten het vuur openden, ook toen de verdachten niet op hen schoten.

Het OM Noord-Holland concludeert dat de politieagenten schoten uit noodweer en om de verdachten te kunnen aanhouden. Door de schoten kwam een van de verdachten, een 47-jarige Fransman, om het leven. Twee anderen werden in hun been geraakt.

Automatische vuurwapens 

De overval op het waardetransport gebeurde op 19 mei vorig jaar bij Schöne Edelmetaal in Amsterdam-Noord. Meerdere overvallers met bivakmutsen op schoten daarbij met automatische vuurwapens, concludeert het OM. Daarna gingen ze er met miljoenen vandoor in drie auto's, met de politie op de hielen.

In een weiland in Broek in Waterland werden uiteindelijk zes verdachten aangehouden. Later werden nog meer arrestaties verricht, onder meer in België en Frankrijk.

Politie
Lees ook:
Politie stond 'doodsangsten' uit bij arrestatie overvallers waardetransport

Het OM heeft gekeken of de agenten in twee situaties rechtmatig hebben gehandeld. De politie schoot toen de overvallers de buit overdroegen en in gereedstaande auto's vluchtten. Op dat moment werd ook met automatische vuurwapens op de politie geschoten, stelt het OM. 

Onduidelijk of verdachten wapens hadden

De andere situatie waarin agenten het vuur openden, was toen de overvallers het weiland in vluchtten. Op dat moment was volgens het OM niet duidelijk of de verdachten nog gewapend waren. Later bleek dat dat bij één persoon het geval was. Hoewel er toen niet op de politie werd geschoten, was het gebruik van wapens door de politie wel gerechtvaardigd, zegt het OM.

"Er was sprake van een voortdurende dreiging, zowel voor de politie als voor anderen. De overvallers moesten zo snel mogelijk gestopt worden en dat kon in deze situatie alleen door het gebruik van het vuurwapen."

Het OM spreekt over 'een ongekend heftige situatie op klaarlichte dag waarvan veel mensen getuige zijn geweest'. "Het voorval heeft grote maatschappelijke impact gehad. Uiteraard is het te betreuren dat er een dodelijk slachtoffer is gevallen en twee personen gewond zijn geraakt."

Bekijk ook: Politie schiet op verdachten overval

00:50
Op deze beelden is te zien wat er zich op 19 mei vorig jaar afspeelde in Amsterdam-Noord en Broek in Waterland.