Ga naar de inhoud
Obsessie voor messen

8 jaar cel en tbs voor doodsteken Dinant (14) in Hoogkerk

De steekpartij bij een supermarkt in Hoogkerk (6 juni 2021) kostte het leven aan een 14-jarige jongen. Beeld © ANP

De man die vorig jaar zomer in het Groningse Hoogkerk een 14-jarige jongen doodstak bij een supermarkt is veroordeeld tot een celstraf van acht jaar en tbs met dwangverpleging. Volgens de rechtbank in Groningen gaat het om doodslag.

Bart J. probeerde zes dagen na zijn aanhouding ook een gevangenismedewerker neer te steken met een afgebroken antenne. Volgens de rechter was hier wel sprake van 'vol opzet' en gaat het om een poging tot moord.

J. is ook veroordeeld voor een reeks vernielingen in het voorjaar van 2021.

Onvoldoende bewijs

Het Openbaar Ministerie had naast de tbs een celstraf van tien jaar geëist. Volgens het OM handelde Bart J. (24) bij de supermarkt met voorbedachten rade en was er sprake van moord. De rechtbank ziet hiervoor onvoldoende bewijs. J. heeft bekend. Hij handelde naar eigen zeggen in een psychose.

​​​​​​​Minderjarige
Lees ook:
​​​​​​​Minderjarige jongen overleden na steekincident bij supermarkt in Hoogkerk

Op 6 juni vorig jaar werd de 14-jarige Dinant even voor 15.00 uur tegen de grond gewerkt en meerdere keren met een mes van twintig centimeter gestoken. J. had het mes even daarvoor gestolen uit de supermarkt. Op camerabeelden van de supermarkt is te zien dat J. het mes uit de verpakking haalt om negentien seconden later de jongen neer te steken De diefstal kan meerdere redenen hebben gehad, zegt de rechter, en is onvoldoende bewijs voor een moordplan. Zo had J. een obsessie voor messen.

Willekeurig slachtoffer

De tiener zou een willekeurig slachtoffer zijn geweest. Het mes had hij gestolen om worst mee te snijden, zegt J. Hij werd begin 2021 dakloos, sliep in een tentje in het Stadspark van Groningen en gebruikte sterke drank en drugs.

Daarnaast is hij volgens psychisch deskundigen sterk verminderd toerekeningsvatbaar. De deskundigen hebben niet kunnen vaststellen of J. kampt met psychoses.