Ketheltunnel uren dicht

Harbers wil niet dat weggebruikers dupe zijn van ziek personeel

16 mei 2022 13:09 Aangepast: 16 mei 2022 13:55
De ziekmeldingen leidden tot files. Beeld © ANP

Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) wil niet dat weggebruikers last hebben van ziek personeel bij belangrijke infrastructurele knooppunten. Hij zegt dit naar aanleiding van de gedwongen sluiting van de Ketheltunnel vanochtend. Harbers wil van Rijkswaterstaat weten hoe ze in de toekomst problemen voor weggebruikers zo veel mogelijk gaat beperken.

Vanwege twee zieke medewerkers werd de tunnel om veiligheidsredenen enkele uren gesloten, wat flinke files opleverde rondom Rotterdam. Harbers stelt dat het een uitzonderlijke situatie betrof, die 'heel vervelend voor weggebruikers' is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ketheltunnel bij Rotterdam uren dicht door ziek personeel

Volgens Harbers gaat het hier niet om een structureel tekort aan personeel, waarvan wel bijvoorbeeld op het spoor en op Schiphol sprake is.

Gevolgen beperken

"Wel vraag ik Rijkswaterstaat de gevolgen van ziekmeldingen voor de weggebruiker zo veel mogelijk te beperken, mocht een dergelijke situatie zich nog eens voordoen", zegt Harbers in een reactie. "Voor dit werk is specifieke kennis nodig en veiligheid staat voorop."

De Kamerleden Daniël Koerhuis (VVD) en Wybren van Haga (Groep Van Haga) willen opheldering van Harbers. "De Ketheltunnel is belangrijk voor de doorstroom van het verkeer in NL", twittert Koerhuis. 

"Goed dat verkeersveiligheid voorop staat en dat er hard wordt gewerkt aan een oplossing, maar dit soort afsluitingen kunnen en mogen niet te vaak gebeuren." Hij gaat mondelinge vragen over de kwestie aan de minister stellen.

'Onacceptabel'

Van Haga noemt het 'onacceptabel' dat de tunnel vanwege twee zieke medewerkers in beide richtingen dicht moest. Hij wil onder meer van de minister weten hoe hij tegen Rijkswaterstaat gaat optreden. 

De Ketheltunnel in de A4. De Ketheltunnel in de A4.

Ook wil hij weten wat de sluiting van de tunnel het Nederlandse bedrijfsleven heeft gekost en wat Harbers gaat doen om soortgelijke situaties te voorkomen.

'Toezicht nodig'

De Ketheltunnel was tot 9.00 uur in beide richtingen dicht. "Om automobilisten veilig gebruik te kunnen laten maken van de tunnel is toezicht nodig", zei een woordvoerder van Rijkswaterstaat vanochtend tegen RTL Nieuws. De ochtendploeg was eerder gekomen zodat de tunnel weer open kon. "Het is echt gewoon pech. We zijn onderbezet door ziekte."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore