Ga naar de inhoud
'Flinke impact'

Nivel: long covid bij zeker een op de vijf coronapatiënten

(Archieffoto) Beeld © ANP

Zeker 20 procent van de patiënten die tijdens de eerste en tweede golf een coronabesmetting opliepen, hielden er langdurige klachten aan over. Dat concludeert gezondheidsinstituut Nivel na onderzoek.

Het instituut onderzocht meer dan 10.000 patiëntendossiers en ondervroeg mensen die wegens corona de huisarts bezochten. Het zogeheten post-Covid syndroom (PCS) is een aandoening waarover nog weinig duidelijkheid is. 

Grote gevolgen

"Wel zijn er veel berichten over mensen die na een coronabesmetting nog maanden thuiszitten. De gevolgen van de coronapandemie lijken daarmee een flinke impact te hebben op de samenleving", stelt het Nivel. Volgens een 'brede definitie' hielden zelfs 37 procent van de patiënten langdurige klachten over aan een coronabesmetting.

Long
Lees ook:
Long covid-patiënten worstelen bij de fysio: 'Wat is de juiste behandeling?'

Een algemeen geaccepteerde definitie van long covid bestaat nog niet. Het Nivel hanteerde voor zijn onderzoek verschillende definities, waarbij gekeken werd naar de klachten die patiënten zelf rapporteerden, de patiëntgegevens na een huisartsbezoek, het aantal consulten en de hoeveelheid klachten.

Mensen met long covid hebben uiteenlopende klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn, kortademigheid, vergeetachtigheid, verlies van reukvermogen of depressie.

Problemen met werk

Mensen die kampen met langdurige klachten na een coronabesmetting kunnen vaak ook niet of minder werken. Het kabinet zou 150 miljoen euro opzij moeten zetten voor mensen met long covid die in de zorg en het onderwijs werken, zeggen de FNV en de Algemene Onderwijsbond (AOb). Want door hun klachten kunnen ze niet aan de slag. Bij meer dan duizend mensen duurt dat zo lang dat ze inmiddels zijn ontslagen.

Bonden
Lees ook:
Bonden willen 150 miljoen euro voor mensen met long covid

De bonden houden de overheid medeverantwoordelijk voor de gezondheidsklachten, omdat scholen aanvankelijk open bleven en omdat zorgmedewerkers niet de goede beschermingsmiddelen kregen.

Bekijk ook: zorgwerker Mariska dreigt door long covid arbeidsongeschikt te worden

02:07
Honderden zorgmedewerkers dreigen vanaf maart hun baan te verliezen. Ze kunnen door long covid al bijna twee jaar niet werken en dreigen arbeidsongeschikt te raken. Ambulanceverpleegkundige Mariska is een van hen.