Code geel

Dag van zon én onweersbuien: zelfs kans op hagel

16 mei 2022 12:02 Aangepast: 16 mei 2022 13:30
In het zuiden van het land trekken de eerste onweersbuien al over het land. Beeld © ANP

Het zomerse gevoel is vandaag, af en toe, even verdwenen. Vanuit het zuidwesten trekken de eerste onweersbuien namelijk ons land binnen. In het oosten is er later zelfs kans op hagel.

"Het eerste gerommel begon vanochtend al in Zeeland", zegt meteoroloog Martijn Dorrestein van Buitenradar. De verwachting was dat dit later op de dag zou gebeuren, maar de weerkaart laat anders zien:

 

De buien trekken van het zuidwesten richting het noordoosten van het land. "In het oosten van het land zullen later op de dag flinke onweersbuien ontstaan. Mogelijk ook met wat hagel", zegt Dorrestein. Het KNMI heeft vanwege de onweersbuien code geel afgegeven voor de provincies Gelderland, Noord-Brabant, Overijssel en Limburg. 

Dat betekent niet dat het de hele dag gaat stormen trouwens. Integendeel: de onweersbuien worden afgewisseld met perioden van zon. "Vooral in het noorden van het land wordt veel zon verwacht. Later op de dag komt de zon ook tevoorschijn in het zuidwesten." De temperatuur schommelt vandaag rond de 23 graden.

Tweede zomerse dag

Vanavond verlaten de buien het noordoosten van het land en vannacht kan in het zuiden nog een drup regen vallen, maar wordt het in de rest van het land droog. Ook morgen blijft het vrijwel overal droog en komt de zon vaak tevoorschijn. Het wordt tussen de 22 (in het noorden van het land) en 26 graden (in het zuidoosten van het land).

En dan woensdag: dé dag voor de zonliefhebbers. Het wordt dan namelijk de tweede landelijke zomerse dag van het jaar. Gisteren was de eerste. Dat gebeurt als het kwik 25 graden bereikt in De Bilt, het officiële meetstation in Nederland. Woensdag wordt in het oosten en zuidoosten plaatselijk zelfs de tropische 30 graden gehaald. "Het wordt dan droog weer, met flink wat zon en weinig wind. Een heerlijke dag!"

Op het strand van Ouddorp werd gisteren enorm van de zon genoten. Op het strand van Ouddorp werd gisteren enorm van de zon genoten.

De dagen erna blijft het warm, maar is er wel meer kans op buien. "Op donderdag trekken stevige onweersbuien over het land", zegt Dorrestein. Het wordt gemiddeld zo'n 26 graden. Ook op vrijdag bestaat er kans op buien en onweer.

Lokaal een bui

In het weekend blijft het wisselvallig, met perioden van zon en lokaal een bui. "Ook wordt het wat kouder, met een gemiddelde temperatuur van 18 graden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore