Ga naar de inhoud
Corona-effect?

CBS: ruim helft van de Nederlanders beweegt te weinig 

Hardlopers in actie. Beeld © Getty

Beweeg jij minder dan 2,5 uur per week? Dan ben je niet de enige. Ruim de helft van de Nederlanders vanaf 4 jaar (53 procent) bewoog vorig jaar niet genoeg, telde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

47 procent van de Nederlanders voldeed wel aan de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad.

Wat is voldoende beweging?

Volgens de richtlijnen zouden:

  • volwassenen wekelijks ten minste 2,5 uur matig intensief moeten bewegen (lopen, fietsen, zwemmen)
  • en kinderen dagelijks minstens een uur
  • Ook worden voor beide groepen spier- en botversterkende activiteiten aanbevolen (atletiek, voetbal, dansen).

Minder fietsen

Er zit weinig vooruitgang in de beweegdrift van de Nederlanders, blijkt uit een vergelijking met eerdere jaren. Wel zijn meer kinderen van 4 tot 12 jaar en mensen van 75 jaar of ouder vorig jaar voldoende gaan bewegen. De kinderen tot 12 jaar speelden vaker buiten en liepen ook vaker naar school, de senioren gingen vaker aan de wandel.

In 2021 voldeden 18- tot 65-jarigen (48 procent) minder goed aan de beweegrichtlijnen dan in de periode van 2018 tot en met 2020 (50 tot 56 procent). Vooral tot 35 jaar werd er minder gefietst.

Corona-effect?

Het statistiekbureau hield een gezondheidsenquête en stelde een leefstijlmonitor op in samenwerking met gezondheidsinstituut RIVM. In hoeverre het allemaal met corona te maken heeft, is lastig te zeggen.

Stukken
Lees ook:
Stukken minder verkeer in 2020, maar we wandelden wel veel meer

Er werd de mensen naar hun gedrag in een 'normale' week gevraagd, maar een normale week was in coronatijd een veranderend begrip. Daarbij leken veel mensen te gaan wandelen, maar waren sportscholen veelvuldig dicht en mocht er vaak niet in groepsverband worden gesport.

Verantwoord sporten

Als je fit en gezond wilt blijven, dan is sporten natuurlijk goed. Maar pas op! Niet elk hart is geschikt voor intensieve sport. Hoe dat zit en wat je dan wel kunt doen om toch verantwoord te sporten, legt verslaggever Jildou van Opzeeland uit in deze video die we vorig jaar publiceerden:

Waarom niet elk hart geschikt is voor intensief sporten

04:17