Protest tegen kernwapens

Vredesactivist Mient Jan Faber (81) overleden

15 mei 2022 17:21 Aangepast: 15 mei 2022 19:08
Mient Jan Faber in 2013 Beeld © ANP

Vredesactivist Mient Jan Faber is op 81-jarige leeftijd overleden. Dat meldt vredesorganisatie Pax, de opvolger van het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV), waar Faber tientallen jaren het gezicht van was.

Tussen 1974 en 2003 was Faber secretaris en boegbeeld van het IKV, en onder meer verantwoordelijk voor het organiseren van enkele enorme demonstraties in de jaren 80 tegen kernwapens. In 1983 demonstreerden meer dan een half miljoen mensen in Den Haag tegen de plaatsing van kernwapens in Nederland.

Grootste demonstratie ooit

Dat is nog steeds de grootste demonstratie ooit in Nederland.

Meer dan een half miljoen mensen demonstreerden in 1983 in Den Haag tegen kernwapens Meer dan een half miljoen mensen demonstreerden in 1983 in Den Haag tegen kernwapens

Faber was een van de drijvende krachten achter deze organisatie en verscheen in deze jaren veelvuldig in de media. 

Mient Jan Faber is 81 jaar geworden. Hij laat een vrouw, twee dochters en vijf kleinkinderen achter, meldt Pax. Miriam Struyk, directeur bij Pax, benadrukt dat Faber in Nederland het denken over vrede en veiligheid veranderde. "De betekenis van Mient Jan Faber reikt veel verder dan zijn rol binnen de Nederlandse vredesbeweging", zegt ze in een verklaring.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat gebeurt er precies als Rusland aanvalt met kernwapens? Vijf vragen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore