Ga naar de inhoud
Rainbow Europe Index

'Treurige ontwikkeling': Nederland zakt op lhbti-ranglijst in Europa, nu op 13de plaats

Dodenherdenking bij het homomonument in Amsterdam. Beeld © ANP

Ons land staat op de 13de plaats in Europa als het gaat om lhbti-rechten, een plaats lager dan vorig jaar. Dat blijkt uit de jaarlijkse Rainbow Europe Index.

Nederland staat daarmee onder meer lager dan België, Spanje en Finland. Malta voert de ranglijst aan. De onderste twee plaatsen zijn voor Turkije en Azerbeidzjan.

Ben
Lees ook:
Ben je minder geld waard als LHBTI-profvoetballer? 'Er heerst veel angst'

Ons land scoort 56 van de 100 mogelijk punten als het gaat om mensenrechten voor lhbti-personen. Aanvoerder Malta haalt er 92.

Volgens Ilga Europe, de organisatie die de lijst opstelt, zijn er in ons land veel meldingen van discriminatie. Ook de lange wachttijden voor gendertransitie-operaties spelen een rol.

Sprint naar de kopgroep

COC Nederland noemt het 'treurig' dat ons land zo slecht scoort, terwijl we ooit vooropliepen in de wereld.

"Ik roep de regering op om een sprint te trekken en door te stoten naar de kopgroep van landen waar LHBTI-mensenrechten goed geregeld zijn", zegt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. "Zoals toen ons land als eerste het huwelijk openstelde voor paren van gelijk geslacht."

Therapieën
Lees ook:
Therapieën om homo's te 'genezen' strafbaar: 'Middeleeuws'

Ilga Europe adviseert ons land om een verbod op conversietherapie snel te regelen. In februari was een meerderheid van de Tweede Kamer voor een initiatiefwet om die strafbaar te stellen. Er komt een gevangenisstraf van een jaar op te staan.

De manieren van 'homogenezing' verschillen. Soms gaat het via individuele hulpgesprekken, die gepaard kunnen gaan met verbaal of zelfs fysiek geweld. Wij spraken eerder met Wouter, die als 15-jarige naar een homogenezer werd gestuurd: 

Wouter onderging als 15-jarige 'homogenezing': 'Een heel donkere periode'

02:55
"Volwassenen hadden beter moeten weten", zegt Wouter.
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update