Uit protest

Olietanker met Russische vracht mogelijk ook geweigerd in Gibraltar

14 mei 2022 14:38 Aangepast: 14 mei 2022 16:15
De olietanker Sunny Liger, voor de Nederlandse kust bij IJmuiden. Beeld © ANP / Paul Martens

De olietanker Sunny Liger vol met Russische olie, die eerder nog werd geweigerd in de havens van Rotterdam en Amsterdam, nadert inmiddels de haven van Gibraltar. Maar ook daar is het schip niet welkom, zegt de Gibraltarese premier.

In totaal lag de Sunny Liger een week voor anker voor de Nederlandse kust. Eerst probeerde het z'n lading te lossen in de haven van Rotterdam en daarna in de Amsterdamse haven. Maar in beide gevallen staken slepers en loodsen daar een stokje voor.

Commotie

Ze waren bang voor gevaarlijke situaties, vanwege de commotie die rond het schip was ontstaan. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schip vol omstreden Russische olie weg uit Nederlandse wateren

Oorspronkelijk had het schip Zweden als reisdoel, maar ook daar weigerden de havenarbeiders uit protest om het schip te lossen vanwege de Russische olie aan boord. FNV deed ook een oproep aan het havenpersoneel om niet te helpen bij het aanmeren. Met succes, want het schip besloot uiteindelijk de Nederlandse wateren te verlaten. 

Wetgeving

FNV zegt inmiddels contact te hebben opgenomen met hun collega's in de haven van Gibraltar. "Ze hebben al gezegd dat zij het schip ook niet behandeling zullen nemen", laat woordvoerder Niek Stam weten.  

Volgens Fabian Picardo, premier van Gibraltar, is er daar wetgeving die ervoor zorgt dat het schip geen gebruik mag maken van de haven. En ook haar Russische vracht niet mag afleveren. 

Op de website van MarineTraffic is te zien dat de Sunny Liger Gibraltar heeft als eindbestemming en het daar naar verwachting vanavond zal aankomen. 

Russische olie

Het schip is afkomstig uit de Russische haven Primorsk, waar het is geladen met Russische olie. Die olie is de reden dat het schip een week lang voor de Nederlandse kust lag. 

Officieel mocht de Sunny Liger in ons land gewoon laden en lossen. Het is namelijk niet verboden om Russische olie naar de Europese Unie te transporteren, dat is tot nu toe uitgezonderd van de sancties tegen het land. Russische schepen staan wel op de sanctielijst, maar de Sunny Liger vaart onder de vlag van de Marshalleilanden.

Miniatuurvoorbeeld
Sunny Liger

Slepers weigeren omstreden schip met Russische gasolie Amsterdam binnen te loodsen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore