Zes luchthavens

'Vluchten kan niet meer': Betogers op luchthavens tegen vervuiling en overlast

14 mei 2022 13:13
Betogers op de luchthaven van Rotterdam. Beeld © ANP

Een paar honderd mensen zijn bijeen op Schiphol om actie te voeren tegen overlast en vervuiling door het vliegverkeer. Ook op de regionale vliegvelden in het land zijn protesten.

Buiten voor Schiphol Plaza is een podium neergezet. Er hangen spandoeken en mensen lopen met protestborden met teksten als 'Schiphol waar is je klimaatplan?', 'Schiphol is een grote vervuiler', 'Koninlijke Luchtvervuilings Maatschappij en 'vluchten kan niet meer'.

Om 12.05 uur was een 'stiltemoment' van tien minuten.

Een groep van enkele tientallen fietsers vertrok vanochtend vroeg vanaf Rotterdam en Lelystad. De groep werd onder luid applaus onthaald op Schiphol.

Tijdens de manifestaties, naast Schiphol ook bij de luchthavens van Eindhoven, Rotterdam, Lelystad, Eelde en Maastricht, zijn onder meer toespraken en muziekoptredens. Sommige betogers gaan het gesprek aan met passagiers die voorbij komen. 

'Luchtvaart moet inkrimpen'

De aanwezige marechaussee houdt van een afstandje de demonstratie in de gaten. Het gaat om omwonenden en aanhangers van organisaties als Greenpeace, Milieudefensie, Urgenda en Extinction Rebellion. Zij vinden dat de luchtvaartsector fors moet inkrimpen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vliegverkeer maakt vrije val: vorige maand 97 procent minder passagiers

Tijdens de coronapandemie werd veel minder gevlogen, maar nu het vliegverkeer weer aantrekt, is volgens de demonstranten het moment gekomen om in te grijpen.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore