Een integriteitskwestie rond D66-Europarlementariër Samira Rafaela heeft tot een breuk geleid met haar enige partijgenoot in het Europees Parlement. Medewerkers hebben hun beklag gedaan over machtsmisbruik, pestgedrag, intimidatie en bedreiging door Rafaela. Dat zou hebben geleid tot een 'onveilige werksituatie'.
Onder andere daardoor gaan delegatieleider Sophie in 't Veld en Rafaela elk hun eigen weg, bevestigen bronnen na berichtgeving van NRC.
Uit de partij
Drie voormalige medewerkers van de 33-jarige Rafaela zijn naar de integriteitscommissie van D66 gestapt, maakt NRC op uit vertrouwelijke documenten. Die heeft hun klachten gegrond verklaard. Rafaela zou het niet eens zijn met de conclusies en dreigt volgens de krant uit de partij te stappen.

Morgen, als D66 met de leden praat over haar omgang met affaires als de #MeToo-zaak rond partijprominent Van Drimmelen, zou de tot dusver binnenskamers gehouden kwestie ook aan de orde komen.
Geen samenwerking
De getroebleerde verstandhouding van Rafaela met enkele van haar medewerkers heeft ook een wig gedreven tussen haar en In 't Veld, zeggen ingewijden. Sophie in 't Veld hielp Rafaela in 2019 nog om met voorkeursstemmen in het Europees Parlement te komen, maar de twee trokken vervolgens nauwelijks samen op.
Rafaela heeft inmiddels de samenwerking officieel opgezegd. Daardoor kunnen de twee bijvoorbeeld geen personeel meer delen en moest een medewerker vertrekken.
Reactie D66
In een reactie aan RTL Nieuws laat D66 weten te hechten aan een veilige, prettige en gelijkwaardige werksfeer. "Dat betekent ook dat leden en medewerkers elkaar moeten kunnen en durven aanspreken op onacceptabel gedrag. Waar nodig neemt het bestuur initiatief om tot een oplossing te komen, zoals ook verschillende keren bij de Europese delegatie is gebeurd."
De partij zegt dat mensen die zich onveilig of niet gehoord voelen, zich kunnen melden bij de Commissie Integriteitsonderzoeken van D66. "Die doet onderzoek en adviseert het Landelijk Bestuur over een mogelijke oplossing. Het Landelijk Bestuur besluit vervolgens welke maatregelen passend zijn."
Daarnaast benadrukken ze dat het werk van de commissie nadrukkelijk intern en oplossingsgericht is. "We nemen het dan ook hoog op dat het rapport, of delen daaruit, met de redactie van NRC is gedeeld."