25 graden of hoger

Strandweer dit weekend! Ook daarna blijft het warm en zonnig

14 mei 2022 11:19 Aangepast: 14 mei 2022 13:16
De temperatuur kan vandaag oplopen tot 24 graden. Beeld © ANP

Trek je badpak of zwembroek maar uit de kast. Je kan dit weekend lekker op het strand gaan liggen. Met 25 graden, zon en weinig wind wordt het namelijk nógal warm. Ook de dagen daarna houden de hoge temperaturen aan. En blijft het droog.

De zonliefhebbers konden hun geluk niet op de afgelopen dagen. Ze werden verwend met strakblauwe luchten, veel zon en hoge temperaturen. Ook dit weekend én de dagen erna hoeven ze niet te klagen. "De zon draait overuren", zegt meteoroloog Leander de Wit van Buienradar.

Hoge temperaturen

We beginnen bij vandaag. De lucht is blauw, de zon schijnt fel en er komen een paar stapelwolkjes voor. "Ook waait de wind minder hard dan voorgaande dagen", zegt De Wit. De temperaturen verschillen van 22 graden in het midden van het land tot 24 graden in het oosten van het land. "Ondertussen blijft het overal droog."

 

Morgen wordt een nóg spectaculairdere dag. In grote delen van het land krijgen we dan te maken met zomerse temperaturen. "We gaan bijna overal 25 graden of hoger zien. In het zuidoosten wordt het mogelijk zelfs 28 graden."

Langs de stranden kan de temperatuur richting de 23 graden kruipen. "De zon schijnt uitbundig, al neemt vanuit het zuidwesten de hoeveelheid sluierbewolking toe."

Eerste zomerse dag

Ook zal dan, naar verwachting, de eerste landelijke zomerse dag van het jaar worden gemeten. Dat gebeurt als het kwik 25 graden bereikt in De Bilt, het officiële meetstation in Nederland.

De terrassen zullen dit weekend drukbezocht worden vanwege het warme weer. De terrassen zullen dit weekend drukbezocht worden vanwege het warme weer.

Ook de eerste dagen van de komende week houdt het warme weer aan. "De temperaturen blijven constant hoger dan gemiddeld, tussen 23 en 26 graden. Alleen maandag is er wel kans op bewolking en onweer, maar de twee dagen erna zien we volop zon en blijft het droog."

Volgende week

Woensdag is waarschijnlijk de warmste dag van de week, voorspelt De Wit. "Want de dagen erna daalt de temperatuur. Ook is er dan meer kans op buien. In het weekend krijgen we te maken met temperaturen rond de 20 graden. Dat zijn normale temperaturen voor de tijd van het jaar."

Droogte 

We kampen met een zorgwekkende droogte. Het is zelfs zo droog dat het neerslagtekort is opgelopen tot boven de recordstand uit 1976. De warme dagen brengen wat dat betreft niet veel goeds, zou je denken.

"Het blijft aan de droge kant inderdaad, maar het had erger gekund", zegt De Wit daarover. "Het neerslagtekort waar we mee kampen loopt de komende tijd iets op, maar niet extreem. En de onweersbuien van maandag zullen voor de nodige verlichting zorgen."

Bekijk ook: gemiddeld meer regen én vaker droogte, hoe kan dat?

De natuur heeft zwaar te lijden en de boeren klagen steen en been. We zitten in een ongekend droge periode. En dat is vreemd, ook omdat er gemiddeld in ons land steeds méér regen valt. De klimaatexpert van RTL Nieuws, Bart Verheggen, legt uit hoe dat komt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore