Ga naar de inhoud
Langdurig ziek

Bonden willen 150 miljoen euro voor mensen met long covid

Archieffoto. Beeld © ANP

Het kabinet zou 150 miljoen euro opzij moeten zetten voor mensen die in de zorg en het onderwijs werken en last hebben van langdurige klachten na een coronabesmetting. Door de klachten kunnen zij niet werken. Bij meer dan duizend mensen duurt dat zo lang dat ze inmiddels zijn ontslagen.

Dat zeggen de FNV en de Algemene Onderwijsbond (AOb). Zo'n 70.000 werknemers in Nederland kampen met long covid en zijn langer dan drie maanden ziek, meldde RTL Z gisteren. Een derde van de werknemers met long covid is zelfs na een jaar nog niet beter.

70.000
Lees ook:
70.000 werknemers kampen met long covid: 'Moet regeling voor komen'

De bonden houden de overheid medeverantwoordelijk voor de gezondheidsklachten, omdat scholen aanvankelijk open bleven en omdat zorgmedewerkers niet de goede beschermingsmiddelen kregen.

Overheid aansprakelijk

"Vele zorg- en onderwijsmedewerkers zijn op het werk besmet geraakt en lijden daar nu financiële schade door. Met een tegemoetkoming uit een overheidsfonds krijgen de helden die hun gezondheid opofferden eindelijk de erkenning voor hun situatie", zegt Kitty Jong van FNV.

De FNV dreigt de overheid aansprakelijk te stellen voor de schade als het fonds voor mensen met long covid er niet komt.

Veel
Lees ook:
Veel zorgmedewerkers met long covid ontslagen ondanks subsidieregeling

Eerder werd al bekend dat werkgevers amper gebruik maken van een regeling waarmee zieke zorgmedewerkers, die tijdens hun werk long covid hebben opgelopen, in dienst kunnen blijven.

Langdurig ziek

Minstens 113 zorgmedewerkers zijn inmiddels ontslagen. Bij nog eens zeker 98 werknemers is het ontslag aangezegd. Wij spraken eerder met zorgwerker Mariska, die arbeidsongeschikt dreigt te worden door long covid:

Zorgwerker Mariska dreigt door long covid arbeidsongeschikt te worden

02:07
''In het gunstigste geval krijg ik zeventig procent van mijn salaris. Dat is een behoorlijke aderlating.''
Is
Lees ook:
Is long covid de nieuwe burn-out? 'Waarschijnlijk tijdelijk fenomeen'