Ga naar de inhoud
Veel gegevens op straat

GGD biedt 1250 gedupeerden datadiefstal schadevergoeding van 500 euro

Archieffoto van een callcenter voor bron- en contactonderzoek Beeld © ANP

De GGD'en bieden ongeveer 1.250 mensen van wie de gegevens uit de computersystemen zijn gestolen, een schadevergoeding van 500 euro aan. Door het enorme datalek bij de GGD kwamen vorig jaar veel gegevens op straat te liggen.

Begin 2021 onthulde RTL Nieuws dat callcentermedewerkers van de GGD misbruik maakten van de toegang die ze hadden. In de systemen stond de privé-informatie van ruim 6,5 miljoen Nederlanders. Ook werd deze informatie door medewerkers op grote schaal gedownload en online doorverkocht aan criminelen. 

1250 slachtoffers

Volgens de GGD zijn de privégegevens van zo'n 1.250 Nederlanders uit de coronasystemen onbevoegd ingezien, gestolen en mogelijk doorverkocht. Zij krijgen van de GGD een schadevergoeding aangeboden. 

"Gisteren zijn de laatste 500 brieven aangetekend verstuurd", vertelt een woordvoerder van de GGD. De andere 750 brieven zijn inmiddels aangekomen. De organisatie meldt dat ruim de helft van hen het bedrag accepteert, een stuk of 10 gaan niet akkoord en de rest heeft nog niet geantwoord. 

Datadiefstal
Lees ook:
Datadiefstal GGD veel groter dan gemeld, gedupeerden niet geïnformeerd

Maar de datadiefstal bij de GGD treft veel meer mensen, bleek eerder uit onderzoek van RTL Nieuws.

Dit meldt ook de Stichting Initiatieven Collectieve Acties Massaschade (ICAM). Daarom heeft de stichting een massaclaim ingediend tegen de GGD. Ongeveer 130.000 mensen hebben zich daarbij aangesloten.

Massaclaim

Voor mensen van wie de persoonsgegevens aantoonbaar gestolen zijn, claimt stichting ICAM een schadevergoeding van 1500 euro, en 500 euro voor mensen van wie de gegevens in de GGD-systemen stonden 'en dus gestolen konden worden'. Het huidige aanbod van de GGD is dan ook 'te mager', vindt ICAM. Volgens de stichting is het bedrag te laag en moeten meer mensen geld krijgen.

Bekijk ook: Techjournalist Daniël Verlaan legt uit hoe het zit met het datalek

02:01
Persoonsgegevens in het coronasysteem van de GGD bleken begin 2021 niet veilig opgeslagen.