Ga naar de inhoud
Krapte arbeidsmarkt

Mogelijk ook na de zomer minder treinen door personeelstekort bij NS

Een NS-trein op het station in Groningen. Beeld © ANP

Ook na de zomer is het mogelijk dat er minder treinen rijden door de personeelstekorten bij de NS. Dit meldt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer. De vervoerder kampt namelijk met aanhoudende krapte, onder meer door hoger ziekteverzuim dan gebruikelijk.

Gisteren werd al gewaarschuwd voor problemen met de dienstregeling in de zomer. Zo rijden er vanaf halverwege juni op bepaalde trajecten minder treinen. Verder worden sommige treinen ingekort, zodat er maar een in plaats van twee hoofdconducteurs nodig zijn. 

Mogelijk ook na zomer

Mogelijk blijven deze maatregelen ook na de zomer gelden. Pas richting het najaar kan hierover een definitief besluit genomen worden, omdat de NS dan meer inzicht heeft in de vacatures en de verzuimcijfers.

Komende
Lees ook:
Komende dagen minder treinen vanwege personeelstekort door corona

Staatssecretaris Heijnen vindt dit 'uiteraard geen aantrekkelijk perspectief voor de reiziger, noch voor het personeel van de NS'. Maar ze benadrukt dat de krapte op de arbeidsmarkt ook geldt voor andere sectoren.

Verder schrijft ze dat de NS haar heeft toegezegd de problemen voor de reizigers zoveel mogelijk te beperken. Wel verwacht de NS dat de krapte 'langer voelbaar' zal blijven.

Hoog ziekteverzuim

Op dit moment zijn er ongeveer 1100 vacatures. De NS was naar eigen zeggen wel voorbereid op uitstroom van personeel door bijvoorbeeld (vervroegd) pensioen, maar wordt nu onder meer geconfronteerd met hoog ziekteverzuim in de nasleep van corona en krapte op de arbeidsmarkt die veel groter is dan vooraf werd gedacht.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.