Ga naar de inhoud
Niet los van gasprijs

Huishoudens met stadsverwarming krijgen ook volgende winter hoge rekening

Rob Jetten. Beeld © ANP

Maak jij gebruik van stadsverwarming? Dan zal ook komende winter jouw rekening hoger uitvallen. Dat komt omdat de tarieven zijn gekoppeld aan de hoge gasprijzen. Onterecht, vindt minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten. De oplossing ligt in een wetswijziging, maar het lukt de minister naar eigen zeggen niet om die op tijd door te voeren.

"De planning was eerst nog veel later", zegt Jetten. "Ik heb meteen na mijn aantreden gevraagd hoe we de wet kunnen versnellen." Volgens hem is er een 'heel groot team bijna dag en nacht' aan het werk om het voorstel af te ronden.

Je
Lees ook:
Je huis aansluiten op het warmtenet? Dit zijn de voor- en nadelen

Mensen die zijn aangesloten op het warmtenet zijn normaal gesproken zelf niet aangesloten op gas, maar gebruiken bijvoorbeeld overtollige energie uit fabrieken. Toch viel ook hun rekening hoger uit als gevolg van de koppeling aan de gasprijzen.

Dat is extra wrang, omdat deze huishoudens niet kunnen overstappen op een andere warmtebron, erkent Jetten. "Daarom ben ik blij dat de ACM er bovenop zit om vast te stellen of het een reële prijs is. Als dat niet zo is, grijpt de ACM nu al in."

Raad van State

De nieuwe wet moet nog verschillende stappen door voor die van kracht kan worden. Zo moet ook de Raad van State zich erover buigen.

Het is praktisch niet mogelijk om dat proces zodanig te versnellen dat de koppeling al in 2022 losgelaten kan worden, liet het ministerie weten. Jetten zegt dat de wet 'behoorlijk dik' is en bovendien 'in één keer goed' moet.

Bekijk ook: Edwin snapt er niks van: energierekening van 191 naar 326 euro

01:18