Tussen Spanje en Oekraïne

S10 morgen als elfde aan de beurt in finale Songfestival

13 mei 2022 02:49 Aangepast: 13 mei 2022 08:45
S10 tijdens haar optreden in de halve finale. Beeld © ANP

Zangeres S10 komt morgen tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival in Turijn als elfde het podium op. Dat heeft de European Broadcasting Union (EBU) vannacht bekendgemaakt na afloop van de tweede halve finale.

Nederland komt na Spanje en voor Oekraïne. Tsjechië opent de show. Groot-Brittannië en Italië, die naast Oekraïne een favorietenrol hebben, komen respectievelijk als tweeëntwintigste en negende in actie. Estland sluit de finale af.

S10 zingt vanavond tijdens een 'generale repetitie' haar nummer al voor de vakjury's, die dan alvast hun punten geven voor de finale. Het lot van de zangeres is dan voor de helft bepaald.

Diverse finale

De startvolgorde van morgen wordt bepaald door de producers van de show. Zij willen een zo divers mogelijke finale dus proberen ze bijvoorbeeld ballads niet achter elkaar te zetten en worden groepen afgewisseld door soloartiesten. De artiesten moesten wel loten of zij in het eerste of het tweede deel van de show terecht kwamen.

S10 plaatste zich dinsdag in Turijn voor de finale van het songfestival. In de eerste halve finale hoorde ze met haar nummer De Diepte bij de tien beste deelnemers, tot haar grote vreugde:

Songfestivalcommentatoren Cornald Maas en Jan Smit waren dinsdag tijdens de uitzending te spreken over het optreden van S10. "Zeer toonvast en goed gezongen", zei Smit na afloop over haar vertolking van De Diepte. "Ik weet zeker dat ze zich in het Nederlands in die Europese harten weet te zingen. Kippenvel all over the place."

Gisteravond vond de tweede halve finale plaats. Onder meer België wist zich net als S10 te plaatsen voor de finale. Ook Finland, Tsjechië, Azerbeidzjan, Polen, Estland, Australië, Zweden, Roemenië en Servië gingen door. 

Succesreeks

Zaterdag strijden in totaal 25 landen om de titel. Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Groot-Brittannië, de zogenoemde Big Five-landen, waren al verzekerd van een plek.

Nederland staat morgen voor de achtste keer in negen jaar tijd in de finale. De succesreeks werd in 2013 ingezet toen Anouk naar het songfestival ging. Daarna ging het alleen in 2015 nog mis toen Trijntje Oosterhuis in de voorrondes strandde. Voor Anouk was ons land een recordaantal van acht jaar op rij niet van de partij in de finale.

Bekijk ook: S10 had 'tranen van verdriet' tijdens optreden

S10 (21) trad dinsdag op tijdens de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival in Turijn. Aan het einde van het nummer was ze zichtbaar geëmotioneerd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore