'Meer dan normaal'

Irritante nietmachines en vage teksten: veel klachten bij LAKS op eerste examendag

12 mei 2022 22:03
Het was spitsuur, vandaag, bij de klachtenlijn van het LAKS. Beeld © ANP

Geluiden van nietmachines en 'vage' Duitse teksten: er is flink geklaagd op de eerste dag van de centrale eindexamens. De klachtenlijn van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft ruim 31.000 meldingen binnengekregen. "Dat zijn er bovengemiddeld veel, zeker voor een niet-coronajaar", aldus een woordvoerder.

De meeste klachten gingen over het examen Nederlands voor vwo, gevolgd door het examen Duits voor havo.

Scholieren klaagden dat bij het examen Nederlands de eerste twee teksten te lang waren, wat in combinatie met de vele open vragen leidde tot een stressvol examen waarbij veel moest worden afgeraffeld. Havoleerlingen klaagden over het examen Duits dat een van de teksten 'te vaag' was. 

Het was vandaag de eerste dag dat de examens plaatsvonden na twee jaren van thuisstudie en lockdowns. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eindexamens vandaag begonnen? Op het vmbo zijn ze allang bezig

Geluiden van nietmachines 

Verder kwamen er, net als vorig jaar, ook klachten binnen over het havo-examen aardrijkskunde, vanwege het kaartenkatern dat leerlingen zelf aan elkaar moesten nieten. "Dat zorgde ervoor dat de eerste vijftien minuten van het examen werden verstoord door geluiden van nietmachines. Ook waren het grote vellen die een deel van de tafel innamen", zo liet een woordvoerder van het LAKS aan persbureau ANP weten.

Vorig jaar kreeg het LAKS alleen al in het eerste tijdvak in totaal ruim 212.000 klachten binnen. Dat was een record. Volgens de scholieren was dat vooral te wijten aan de gevolgen van de coronapandemie. Leerlingen kwamen tijdens lockdowns thuis te zitten en kampten met stress en onzekerheid.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore