'Veelbelovend onderzoek'

Baby met hersenbeschadiging na infarct heeft baat bij speciale neusdruppels

12 mei 2022 19:49 Aangepast: 13 mei 2022 08:46
Een van de patiëntjes krijgt de druppels toegediend. Beeld © UMC Utrecht

Pasgeboren baby's met hersenbeschadiging kunnen speciale neusdruppels krijgen. Daar zitten dan stamcellen in die de beschadigde plek in het brein kunnen behandelen. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht.

Nee, heel veel vertrouwen van andere onderzoekers kregen de wetenschappers van het ziekenhuis UMC Utrecht twaalf jaar geleden niet, toen ze hun onderzoek begonnen. Daarin werd een therapie ontwikkeld met neusdruppels, die recent op tien jonge baby'tjes is getest. De pasgeboren kindjes hadden allemaal een herseninfarct gekregen vlak na de geboorte.

Zo'n infarct komt meestal door afsluiting van een bloedvat in de hersenen. De kinderen kunnen daar problemen aan overhouden, zoals leer- of gedragsproblemen, motorische problemen of epilepsie.

Resultaten

Nu hebben de onderzoekers dus een behandelmethode gevonden voor deze patiëntjes. Volgende maand wordt in het medische, wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Neurology een artikel gepubliceerd met de resultaten van het onderzoek. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer onderzoek nodig naar stilgeboren baby's: 'Medici tasten vaak in het duister'

"We hebben altijd geloofd in de therapie", zegt Cora Nijboer, neurowetenschapper die het onderzoeksteam leidde, aan RTL Nieuws. De reden daarvoor is dat pasgeboren baby's veel herstelmechanisme in hun brein hebben. "Elke baby heeft eigen hersenstamcellen. Die cellen moet je een handje helpen."

En dat doen de druppels: ze gaan langs 'een soort zeefbotje in de neus' en worden daarna opgenomen in de bloedvaten van de hersenvliezen of het hersenvocht. "Zo migreren ze binnen enkele uren naar de plek in het brein waar de hersenschade zit", legt Nijboer uit.

Efficiënt

"In het begin, toen men onze resultaten van het preklinisch onderzoek voor het eerst zag, dachten ze: dat kan toch niet via de neus?", voegt Manon Benders, hoogleraar neonatologie, eraan toe. "Maar deze route is heel efficiënt. Het is eigenlijk best wel bijzonder dat het zo werkt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pasgeboren baby's krijgen voortaan prikje met vitamine K

Dat het zo goed werkt, komt doordat het beschadigde gebied in de hersenen 'noodsignalen' afgeeft. Door die signalen weten de stamcellen precies waar in het brein ze moeten zijn. Daar maken de stamcellen dan stofjes aan die het herstelmechanisme van de eigen hersenstamcellen activeren. Hoe effectief de druppels exact zijn, moet nog worden onderzocht. 

Zo snel mogelijk

Met het toedienen van de druppels moet, na een infarct, niet te lang worden gewacht, stellen de onderzoekers. Nijboer: "Als je te lang wacht, worden die alarmsignalen minder sterk en kunnen de stamcellen moeilijker hun weg vinden naar het goede gebied." Binnen hoeveel dagen de behandeling moet beginnen, is moeilijk te bepalen.

"Uit proeven met dieren weten we dat we tot tien dagen kunnen wachten. Maar in de studie met baby's hebben we de druppels binnen zeven dagen toegediend nadat we via een MRI-scan vaststelden dat ze een infarct hadden gehad." 

'Dit is veelbelovend'

Daarna hielden de onderzoekers de baby's nauwlettend in de gaten. Op de MRI-scan die drie maanden later werd gemaakt, was geen vreemd nieuw weefsel te zien dat er niet hoort. Volgens Benders lijken de neusdruppels daarom een veilige methode. Het is volgens haar een belangrijke stap naar een nieuwe therapie voor kinderen die eerder nog niet behandeld konden worden. Benders: "Dit is veelbelovend."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore