'Stranddag op komst'

Zondag wordt waarschijnlijk de eerste écht zomerse dag: 25 graden en warmer

12 mei 2022 16:27 Aangepast: 12 mei 2022 16:40
Foto ter illustratie Beeld © ANP

Kleine slag om de arm, maar: de kans is groot dat aanstaande zondag de eerste, landelijke zomerse dag wordt. Dat betekent temperaturen van 25 graden. En op sommige plekken zelfs hoger.

De afgelopen weken was het op een paar plekken lokaal al zo'n 25 graden, maar als het ook in De Bilt, het officiële meetstation in Nederland, ook 25 graden is, dán kun je een dag pas officieel zomers noemen. 

"En de kans is groot, zo'n 70 procent, dat dat zondag gaat gebeuren", zegt Leander de Wit, meteoroloog bij Buienradar. 

Niet vroeg, niet laat

Daarmee komt de eerste zomerse dag niet vroeg, maar ook niet opvallend laat: de laatste jaren is het altijd zo halverwege mei voor het eerst 25 graden in De Bilt. "Maar als je kijkt naar de jaren 90, dan kun je wel concluderen dat de eerste zomerse dag steeds eerder komt", zegt De Wit. "Dertig jaar geleden was rond 24 mei de eerste zomerse dag, nu is dat gezakt naar ongeveer 13 mei."

Tien dagen eerder dus, en de klimaatverandering en opwarming van de aarde zijn daar debet aan. 

Overigens kan het altijd nog vroeger: de vroegste zomerse dag ooit in het Utrechtse meetstation was 14 april, in 2007. En ook toen gingen mensen, vermoedelijk net als komende zondag, massaal de terrassen op, de parken in, de natuur in, naar het strand.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VN: flinke stijging natuurbranden door opwarming, overheden slecht voorbereid

Stranddagen

Vooral in het zuiden wordt het warm, daar kunnen temperaturen van 28 en misschien zelfs 29 graden worden aangetikt. "Echt wel lekkere temperaturen", zegt De Wit. Hoe anders op de Wadden: daar komen de mensen volgens de meteoroloog 'van een koude kermis thuis'. "Daar wordt het zondag zo'n 15 tot 17 graden."

Dat komt door de Noordzee, die de eilanden omringt en nog best wel koud is. "Dat effect voel je heel sterk aan land, nog." Aan de kust van het vaste land kunnen mensen wel zonnebaden: bij de westkust worden gewone stranddagen verwacht. Denk aan 20 tot 23 graden. "Al zal het zeewater ook nog steeds koud zijn", zegt De Wit. "Dus het zal vooral bij pootjebaden blijven." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zomers weer op komst: volgende week nóg zonniger

Na zonneschijn... komt onweer

Maandag doet de temperatuur weer een stapje terug, zegt De Wit. Het is nog wel warm, zo'n 23 tot 24 graden gemiddeld, maar de zon laat zich aanzienlijk minder vaak zien. "We hebben te maken met vochtige lucht die onze kant op komt. In die lucht ontstaat meer bewolking, waardoor de temperatuur tempert. En door die lucht ontstaan onweersbuien ook makkelijker."

Er zal een ontlading komen, zegt De Wit. Waar precies, dat is nog moeilijk te zeggen, 'maar het wordt denk ik wel grootschalig, op veel plekken'. 

Typische geur

Na een paar zomerse dagen zal de regen voor een typische geur zorgen, buiten, legt De Wit uit. "Dat geurtje dat je ruikt als het dan net heeft geregend, noemen we petrichor. Het ontstaat als de grond droog is: de olieachtige stoffen die planten dan uitscheiden, stapelen zich op in die grond. Als het hard gaat regenen, zorgt de impact van die regendruppels ervoor dat dat stofje opwaait, de lucht in. En dat is wat we ruiken."

De meeste mensen vinden dat over het algemeen een aangename geur. "Dat hebben we te danken aan de evolutie. We associëren regen met een fijn gevoel, want we waren, en zijn dat eigenlijk nog steeds, afhankelijk van regen. Die laat gewassen groeien, maakt gras groen, zorgde er vroeger voor dat dieren waar we op joegen zich lieten zien. Vanuit de oertijd maakt die geur iets prettigs los in ons brein."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore