'Tijdens hoogtepunt coronacrisis lag VWS dwars over uitbreiding ic-bedden'
Op het hoogtepunt van de coronacrisis, terwijl het aantal zwaar zieke coronapatiënten snel toenam, moesten veel ziekenhuizen een harde strijd voeren met het ministerie van VWS over de vergoeding van extra ic-bedden. Dat blijkt uit onderzoek van NRC.
In veel gevallen hield het ministerie de hand op de knip, ondanks ampele toezeggingen dat verhoging van het aantal ic-bedden vergoed zou worden.
Minder ic-bedden inzetten
Volgens de krant kregen ziekenhuizen zelfs het advies om minder ic-bedden in te zetten dan was afgesproken. Een aantal ziekenhuizen dat wilde uitbreiden vanwege de grote toestroom van coronapatiënten, kreeg nul op het rekest.
Tijdens de coronacrisis kwam het ministerie met een half miljard euro op de proppen voor een subsidieregeling voor extra ic-bedden. Het totaal aantal ic-bedden moest daarmee worden opgeschaald van 1000 tot 1700. Met elk ziekenhuis werd afgesproken hoeveel ic-bedden erbij zouden komen.

'Geen draagvlak voor opschalen tot boven de 1350 ic-bedden'
Budget overschreden
Maar toen een aantal ziekenhuizen vanwege de steeds ernstiger wordende pandemie meer ic-bedden wilde inzetten, werden ze teruggefloten door VWS-ambtenaren, die hun budget overschreden zagen worden. Volgens NRC heeft het ministerie hierover in de clinch gelegen met zeker een op de vijf ziekenhuizen.
Uit interne notities die in handen zijn van NRC blijkt dat bij het departement bekend was dat het gesteggel over geld de ic-uitbreiding in gevaar zou kunnen brengen. Maar toch werd 'maximaal ingezet op het voorkomen van een verhoging van het aantal bedden'.
Zeker vier ziekenhuizen kregen eind december zelfs het advies dan maar een aantal ic-bedden te 'schrappen'. Dat was in een periode dat het LCPS, het landelijke coördinatiecentrum patiëntenspreiding, een dringend beroep deed op ziekenhuizen om het aantal bedden uit te breiden.
Het ministerie van VWS heeft nog niet gereageerd op de berichtgeving van NRC.
