Ga naar de inhoud
Nederland

Tramhokjesuitbater moet Amsterdam miljoenen betalen

Beeld © ANP

Ruim 9 miljoen euro. Dat verdient de Gemeente Amsterdam jaarlijks aan de reclame in bus- en tramhokjes. Afgelopen jaren woedde er een stille strijd met reclamebedrijf JCDecaux over een deel van die miljoenen. Die heeft de gemeente nu gewonnen.

De reclames in bus- en tramhokjes zijn een goudmijntje voor Amsterdam. Maar omdat er bij de gemeente geen reclamejongens werken, heeft het de exploitatie uit handen gegeven aan professionals. Het Franse JCDecaux plaatst en onderhoudt de hokjes en de informatieborden. In ruil daarvoor mag het bedrijf die vullen met reclame. Wel moet JCDecaux daarvoor jaarlijks miljoenen betalen.

Ruzie over de rekening

In 2012 vernieuwde de gemeente de concessie, en koos opnieuw voor JCDecaux. Het bedrijf won de aanbesteding met de belofte ruim 9,3 miljoen euro per jaar af te dragen. Per wachthuisje betaalt het 5400 euro, en per losstaand reclamebord 2700 euro. Ook reserveerde het bedrijf een deel van de reclameruimte voor campagnes van de gemeente. Iedereen blij.

Maar uit een recent gepubliceerd vonnis blijkt dat de partners eind 2013 al slaags met elkaar raakten, toen de gemeente een rekening stuurde voor 11,5 miljoen euro inclusief btw. JCDecaux vond dat het niet hoefde te betalen voor de hokjes die als gevolg van vervanging tijdelijk onbruikbaar waren geweest voor reclame. De Fransen weigerden ruim 5 miljoen euro in de gemeentekas te storten.

Miljoenen naar de gemeente

Volgens de gemeente Amsterdam was afgesproken dat JCDecaux wel degelijk voor het volledige aantal locaties zou betalen. Uit een recent gepubliceerd vonnis blijkt dat het Amsterdamse gerechtshof de gemeente eerder deze maand in hoger beroep gelijk gaf.

JCDecaux moet de gemeente van de rechter nu bijna 5,6 miljoen euro betalen, en de misgelopen rente over dat bedrag. De tramhokjesuitbater wil niet op de verloren rechtszaak reageren.