'Overvol in azc'

Rode Kruis zet tenten op in Ter Apel voor crisisnoodopvang

11 mei 2022 21:27 Aangepast: 11 mei 2022 23:23
Het is overvol in het aanmeldcentrum in Ter Apel. Beeld © ANP

Het Rode Kruis zet vanavond tenten op bij het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel om asielzoekers in op te vangen. De hulporganisatie houdt er rekening mee dat er voor zo'n tweehonderd mensen geen plek meer is, zegt directeur Marieke van Schaik.

Ook zegt het Rode Kruis klaar te staan om mensen naar noodopvanglocaties elders in het land te brengen. De hulporganisatie zegt voor het initiatief tot noodopvang samen te werken met VluchtelingenWerk en UNICEF.

Alternatieve locaties

In Heerenveen zijn 100 crisisnoodopvangplekken gecreëerd voor asielzoekers voor wie geen plek meer is in het overvolle opvangcentrum in Ter Apel. Een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) laat weten dat de vluchtelingen naar Heerenveen zijn gebracht met door het Rode Kruis geregeld vervoer.

De veiligheidsregio Groningen liet vanavond eerder al weten een noodopvangplek te gevonden voor de vluchtelingen in een 'naburige regio', aldus de woordvoerder. Met het vinden van de opvangplek heeft de veiligheidsregio 'kunnen voldoen aan het verzoek van het kabinet', aldus de woordvoerder.

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) deed de oproep om crisisopvang in te zetten vanwege de drukte in Ter Apel. Met de crisisopvang worden mensen ondergebracht in bijvoorbeeld sporthallen.

Buiten slapen

Afgelopen nacht moesten asielzoekers buiten slapen in Ter Apel omdat er geen plek meer was. Uiteindelijk hebben ze overnacht in wachtruimtes in het centrum.

Tientallen asielzoekers hebben gisteravond uren buiten het asielzoekerscentrum in Ter Apel gewacht. De opvang was vol en de vluchtelingen konden niet naar een andere locatie vervoerd worden.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Situatie in azc Ter Apel 'dieptriest' met asielzoekers op grasveld

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore