'Droegen geen mondkapje'

Lufthansa biedt excuses aan na uitsluiten joodse mensen op vlucht

11 mei 2022 20:13 Aangepast: 11 mei 2022 20:17
Een vliegtuig van Lufthansa, beeld ter illustratie. Beeld © ANP

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft excuses aangeboden voor het weigeren van een groep joodse passagiers aan boord van een vlucht naar Hongarije. Het zou om meer dan honderd mensen gaan, zeggen passagiers tegen The New York Times.

Op een eerdere vlucht vorige week (4 mei) van Frankfurt naar Boedapest werd een deel van de joodse passagiers geweigerd omdat er problemen waren op een eerdere vlucht vanuit New York. Ze zouden hebben geweigerd een mondkapje te dragen en kregen een vliegverbod, aldus de Duitse krant Frankfurter Allgemeiner Zeitung. 

Bij aankomst in Frankfurt stond een grote groep Duitse politieagenten buiten de gate te wachten. 

'Gestraft omdat ik jood ben'

Passagiers op de bewuste vlucht vertelden een ander verhaal. Zo zouden een aantal joden het masker niet correct hebben gedragen, maar hield de rest van de groep zich wel aan de regels. Desondanks zou Lufthansa hebben besloten geen van de joodse passagiers toe te laten aan boord.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Passagiers krijgen foto's vliegcrash op telefoon: vliegtuig keert om

Dit leidde tot grote frustratie bij de betrokken passagiers. Zo vertelde een man die alleen reisde dat hij de hele vlucht een mondkapje had gedragen, maar toch werd geweigerd. "Ik werd gestraft omdat ik ook een jood ben", zei hij.

Het blijft voorlopig gissen naar de precieze reden dat alle joodse passagiers werden geweigerd in plaats van slechts een deel. In een video zegt een medewerker, die van Lufthansa lijkt te zijn, tegen een passagier dat het de joodse mensen uit New York waren 'die de puinhoop en de problemen veroorzaakten'.

Kijk hieronder naar de beelden:

'Excuses voor persoonlijke impact'

Lufthansa erkende gisteren in een verklaring dat een groot deel van de passagiers inderdaad was geweigerd op de vlucht. "Terwijl Lufthansa nog steeds de feiten en omstandigheden van de dag bekijkt, betreuren we het dat de grote groep het instappen werd geweigerd in plaats van het te beperken tot de niet-conforme gasten."

Ook verontschuldigt de Duitse luchtvaartmaatschappij zich bij alle passagiers voor 'het ongemak' en de 'persoonlijke impact'. "Wat er gebeurde is niet in overeenstemming met het beleid of de waarden van Lufthansa. We hebben een nultolerantie voor racisme, antisemitisme van discriminatie van welke aard dan ook."

Ze zullen contact opnemen met de 'getroffen passagiers', schrijven ze verder. "Om hun zorgen beter te begrijpen en openlijk te bespreken hoe we onze service kunnen verbeteren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

College: vrouw van SP-politicus werd gediscrimineerd door KLM

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore