Ga naar de inhoud
Neerslagtekort dreigt

Ook de komende dagen droog en warm: 'Maandag 24 graden'

In Maastricht steeg de temperatuur gisteren tot 27 graden. Deze studentes namen het ervan. Beeld © Novum RegioFoto

Voor wie geen genoeg kan krijgen van het warme lenteweer, volgt hier goed nieuws. Het blijft de komende dagen overwegend zonnig en droog bij aangename temperaturen, zegt meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar. Maandag loopt de temperatuur naar verwachting op tot 24 graden in De Bilt, dinsdag wordt zelfs nog warmer.

Vandaag is een dag met twee gezichten. Eerst zonnig, later bewolkt. Uiteindelijk zal er ook wel een spatje regen vallen, zegt Dorrestein, maar niet zoveel. Het gaat om tienden van millimeters.

Dat zet geen zoden aan de dijk met het dreigende neerslagtekort. Op diepte zit er dankzij het voorjaar nog genoeg vocht in de grond, maar de toplaag is 'gort- en gortdroog', zegt Dorrestein. Waarschijnlijk piekt het neerslagtekort deze week nog boven de recordstand uit 1976.

Regen is niet of nauwelijks te zien in de modellen van Buienradar

Morgen begint zonnig met in de loop van de dag opnieuw wat wolkenvelden. De temperatuur varieert van 15 graden op de Wadden tot 21 graden in Limburg: normale temperaturen voor deze tijd van het jaar.

Zomerse dag

Na morgen loopt de temperatuur steeds wat verder op tot maandag 24 graden in De Bilt. Daarmee wordt het waarschijnlijk nèt geen landelijk zomerse dag. Daarvoor moet het in De Bilt 25 graden worden. In het zuiden - zeker Limburg - kan die temperatuur wel worden gehaald.

Vanaf dinsdag neemt de kans op een landelijk zomerse dag verder toe. "Al is de onzekerheid daarover wat groter", zegt Dorrestein. "Tropisch (plaatselijk 30 graden) wordt het naar verwachting nergens."

De actuele temperatuur volgens Buienradar