Ga naar de inhoud
Later toch naar binnen

Situatie in azc Ter Apel 'dieptriest' met asielzoekers op grasveld

Het azc in Ter Apel, ter illustratie. Beeld © Novum RegioFoto / ANP

De situatie in het asielzoekerscentrum (azc) in Ter Apel heeft vannacht een nieuw dieptepunt bereikt. De opvang raakte zo vol, dat het erop leek dat vluchtelingen de nacht op een grasveld buiten het hek moesten doorbrengen. Later werd er toch een plek voor de mensen gevonden in kantoren van het asielzoekerscentrum.

Aan het einde van de avond stonden tientallen asielzoekers bij de hekken van het aanmeldcentrum.

"Op de opvanglocatie was geen plek. Ook was er geen mogelijkheid om ze elders onder te brengen, omdat we het vervoer niet meer geregeld konden krijgen", zegt een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) tegen persbureau ANP. 

'Dekens uitgedeeld'

"We hebben dekens en eten en drinken uitgedeeld om ze toch nog iets van fatsoenlijke opvang te bieden. Meer konden we op dat moment niet doen."

Een verslaggever van de regionale omroep RTV Noord zag hoe de vluchtelingen buiten een plek zochten:

'Indrukwekkend dieptepunt'

Het leek er dus op dat de asielzoekers de nacht in de openlucht moesten doorbrengen. "Ja, dat klopt", meldt de COA-woordvoerster. "Een aantal mensen lag ook al onder een deken bij de hekken. Ik denk niet dat dit ooit eerder is voorgekomen. Dit is een indrukwekkend dieptepunt."

Tegen RTV Noord zegt de woordvoerster ook dat het 'dieptriest' is. "Dit maakt zichtbaar dat er in het land een tekort is aan opvangplaatsen. Dit is niet waar je als COA-medewerker voor staat."

Opnieuw
Lees ook:
Opnieuw crisis in azc Ter Apel: 'Opvang zit overvol'

Uiteindelijk hoefden vluchtelingen toch niet buiten te slapen omdat er volgens RTV Noord 'met stoom en kokend water' ruimte is gevonden in kantoren van het azc.

'Wel dak boven hun hoofd'

"Er zijn daar geen bedden", zegt de woordvoerster. "Maar ze hebben tenminste nu wel een dak boven hun hoofd." Hoe de situatie er precies is, wordt niet helemaal duidelijk.

Bekijk hier meer van hoe het er eerder vannacht aan toe ging bij het azc:

Burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, noemt de situatie tegenover de regionale omroep 'onverminderd zorgelijk'. Hij was de hele avond aanwezig in Ter Apel. 

'Ter Apel is de bottleneck'

Het COA hoopt vandaag alsnog elders in het land een opvangplek voor de groep te vinden. "Maar het vraagstuk blijft bestaan. Ter Apel is de bottleneck en het blijft voorlopig een spannende tijd."

Het is al sinds vorig najaar duidelijk dat het azc in Ter Apel uit zijn voegen barst. In de centrale opvanglocatie is plaats voor maximaal 2000 vluchtelingen maar het COA moet er bijna elke dag enkele tientallen mensen meer onderbrengen.

Bekijk ook: crisis in de vluchtelingenopvang: wie krijgt een plek?

04:12
Er is al jaren een groot probleem in de opvang van asielzoekers en vluchtelingen en sinds de oorlog in Oekraïne is er een hele nieuwe groep vluchtelingen bij gekomen. Is deze crisis nog op te lossen? Vorige maand maakten we er deze video over.