Ga naar de inhoud
Zorgen bij georganiseerde misdaad

Moordslachtoffers komen boven nu groot stuwmeer bij Las Vegas opdroogt

Links: Er zit nog maar 35 procent water in het meer. Rechts: De gevonden menselijke resten. Beeld © AP

Sinds het grootste stuwmeer van de Verenigde Staten aan het opdrogen is, worden niet alleen boten en lege vaten gevonden, ook moordslachtoffers. Vorige week werd een neergeschoten man in een vat gevonden. Afgelopen weekend vonden twee suppers menselijke resten op de opgedroogde bodem van het meer.

Het lichaam dat vorige week in een vat werd gevonden, was volgens de recherche van Las Vegas slachtoffer van een moord tientallen jaren geleden. Het mannelijke slachtoffer is waarschijnlijk neergeschoten.

Door zijn kleding en schoenen vermoeden de rechercheurs dat de moord midden jaren zeventig, begin jaren tachtig heeft plaatsgevonden. Ze proberen de identiteit van het slachtoffer te achterhalen.

'Jaren geleden gedumpt'

"Het lichaam is waarschijnlijk jaren geleden enkele honderden meters van de kant gedumpt, maar door de droogte komt het nu naar boven", liet een plaatselijke rechercheur aan CNN weten.

Vanwege het dalende waterpeil verwachtte de politie meer lichamelijke resten te vinden van slachtoffers die in het meer zijn gedumpt.

Tweede lichaam gevonden

Niet lang nadat ze hun vermoeden hadden uitgesproken, werd nog een lichaam gevonden. Dit keer door twee zussen die op het meer aan het suppen waren. Zij vonden de resten van een menselijk lichaam op een opgedroogd stuk bodem van het meer en schakelden de autoriteiten in.

Over de doodsoorzaak van deze tweede vondst kon de lokale politie nog geen uitsluitsel geven, die wordt op dit moment onderzocht. Er wordt niet uitgegaan van moord.

Compleet
Lees ook:
Compleet zoutmeer in Irak van de aardbodem verdwenen

Georganiseerde misdaad

"Het is niet te zeggen wat we nog meer in Lake Mead zullen vinden", zei een voormalige burgemeester van Las Vegas tegen AP. Het meer ligt op een half uurtje rijden van 'de strip' in Las Vegas. Vele hotels waren vroeger eigendom van georganiseerde misdaad.

De voormalige burgemeester vertegenwoordigde vroeger als advocaat enkele maffiafiguren. "Het is geen slechte plek om een lichaam te dumpen", zegt hij. Volgens hem zijn enkele van zijn vroegere cliënten erg geïnteresseerd in klimaatbeheersing. "Ze willen het water graag op peil houden zodat de lichamen op de bodem blijven liggen."

Laagste waterstand ooit

De lokale autoriteiten maken zich niet alleen zorgen om de lichamen die worden gevonden. Er zijn ook grote zorgen voor de 25 miljoen mensen in Arizona, Nevada, Californië en Mexico die afhankelijk zijn van het water van Lake Mead dat in snel tempo opraakt.

"Door hittegolven en aanhoudende droogte is er nog maar 35 procent van het oorspronkelijke meer over", vertelt Leander de Wit van Buienradar. Het is de laagste stand sinds het meer in de jaren dertig is gevuld.

"Het heeft al lange tijd niet genoeg geregend in het stroomgebied van de Colorado River, de rivier die ook door de Grand Canyon loopt en uitmondt in het meer. Hierdoor wordt het gigantische meer nauwelijks bijgevuld."

Extreme droogte

Ook de waterstand in Lake Powell, een stukje stroomopwaarts van de Colorado River, is sterk gedaald. In het westen van de Verenigde Staten heeft de extreme droogte al veel impact op de omgeving, vooral op de agrarische sector.

"Een logische oorzaak voor de droogte is klimaatverandering. Alleen een goede periode met weken of maandenlange stabiele regens zal helpen de meren weer te vullen", vertelt De Wit. "Wat ook kan helpen is vegetatie langs de waterkant plaatsen, dat houdt het water in de grond rondom het meer vast. Maar de Amerikanen zullen vast ook oplossingen aan het bedenken zijn."

Bekijk ook: Verzonken dorp in Spanje weer te zien door extreme droogte

02:00
Aceredo, een dorp in Spanje dat jaren geleden onder water werd gezet voor een groot reservoir, is weer boven gekomen door extreme droogte.