Huldiging bij Arena

Burgemeester 'bedolven onder bedreigingen' om huldiging Ajax

09 mei 2022 23:33 Aangepast: 10 mei 2022 08:05
Femke Halsema. Beeld © ANP

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema is 'persoonlijk bedolven onder bedreigingen en gescheld' sinds ze heeft besloten dat de eventuele huldiging van Ajax, dat woensdagavond landskampioen kan worden, niet in het centrum van Amsterdam mag plaatsvinden. Dat schrijft ze op Instagram.

De Amsterdamse 'driehoek', die bestaat uit burgemeester Halsema, het Openbaar Ministerie en de politie, besloot vandaag dat Ajax en de supporters woensdagavond niet welkom zijn op het Museumplein voor een huldiging. Volgens de gemeente is een landelijk tekort aan beveiligers de oorzaak voor de maatregel.

Bekogeld met bier

De gemeente zou twaalf bedrijven benaderd hebben, maar kon niet voldoende personeel op de been brengen. "Bezoekers, onder wie gezinnen met kinderen moeten erop kunnen rekenen dat een huldiging aan alle eisen voldoet en veilig en verantwoord wordt georganiseerd."

"Sinds wij dit bericht naar buiten hebben gebracht ben ik persoonlijk bedolven onder bedreigingen en gescheld", schrijft Halsema vandaag. "Daar reageer ik zelden op. Nu wil ik wel dringend vragen, hou je in!"

Het bericht van Halsema op Instagram. Het bericht van Halsema op Instagram.

Halsema stond in 2019 wel een huldiging toe op het Museumplein. Daarbij waren ongeveer 100.000 mensen aanwezig. Ze werd toen uitgefloten en bekogeld met bier, maar reageerde daar laconiek op.

Op Instagram laat ze weten 'voor het groots vieren van sportieve successen' te zijn. "We hebben de huldiging niet voor niets weer naar de stad gehaald in 2019. Ik begrijp de teleurstelling en hoop dat Ajax volgend jaar weer op het Museumplein staat. Maar hou het beschaafd en vriendelijk, beschadig onze stad en vooral onze club niet."

Huldiging bij Arena

Eerder vandaag noemde Fabian Nagtzaam, directeur van de supportersvereniging Ajax, het besluit 'diep triest'. "Hopelijk is dit eenmalig en heeft de gemeente Amsterdam de volgende keer het personeelsbeleid beter op orde."

Mocht Ajax kampioen worden, dan zijn de fans wel welkom bij de Johan Cruijff Arena om de spelers toe te juichen. De club uit de hoofdstad treedt woensdag om 20.00 uur aan tegen Heerenveen. Bij een overwinning is de koploper zeker van de landstitel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Fans Ajax balen dat mogelijke huldiging niet op Museumplein is

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore