Ga naar de inhoud
Eerste Nederlandse dode

'Nederlandse huurling gesneuveld in Oekraïne'

Een training van Oekraïense strijders. Beeld © ANP

In Oekraïne is een Nederlandse huurling om het leven gekomen, schrijft de Telegraaf. De 55-jarige Ron Vogelaar zou de eerste Nederlander zijn die sneuvelt in de oorlog met Rusland. Hij vocht bij het Oekraïense vreemdelingenlegioen en zou in de buurt van Charkov zijn getroffen door artillerievuur.

Volgens het bericht kwam de man op woensdag 4 mei om het leven. Zijn dood werd tegen de krant bevestigd door een andere Nederlandse vrijwilliger. Volgens deze man overleed Vogelaar direct na de beschietingen. Ook een vertegenwoordiger van de familie heeft bevestigd dat de huurling is overleden.

Gestorven als held

De krant schrijft dat Vogelaars dochter op sociale media een bericht plaatste met de tekst: "Hij heeft nooit zijn besluit betreurd. Hij was gelukkig en hij voelde dat hij op de juiste plek was. Zijn commandant zei: 'Hij is gestorven als een held'." Het bericht zou inmiddels zijn verwijderd. 

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken kan de dood van de strijder tegen RTL Nieuws nog niet bevestigen. "We moeten eerst een formele verklaring van overlijden krijgen en een verklaring van de identiteit van de autoriteiten daar. We doen ons best om bevestiging te krijgen, maar dat is nog niet gelukt."

Nederlanders
Lees ook:
Nederlanders willen vechten in Oekraïne: 'Ik ben fit en sterk, nietsdoen is geen optie'