Ga naar de inhoud
Driemaal moord of doodslag

John S. bekent moorden op zorgboerderij in Alblasserdam

John S. bij zijn arrestatie.

De verdachte van de schietpartij in Alblasserdam afgelopen vrijdag, heeft volgens het Openbaar Ministerie zijn daden bekend. John S. maakte twee dodelijke slachtoffers op een zorgboerderij en pleegde een paar dagen eerder een dodelijk misdrijf in Vlissingen. Vandaag werd ook bekend dat hij 14 dagen langer in voorarrest blijft.

Bij de schietpartij in Alblasserdam kwamen een meisje van 16 en een vrouw van 34 om het leven. Twee andere slachtoffers, een jongen van 12 en een 20-jarige vrouw, raakten levensgevaarlijk gewond en liggen in het ziekenhuis.

De zorgboerderij biedt dagbesteding voor kinderen en volwassenen met psychische problemen of een verstandelijke beperking. De verdachte was in het verleden zelf cliënt in Alblasserdam.

Ook slachtoffer Vlissingen

Twee dagen voor de schietpartij in Alblasserdam trof de politie in het centrum van Vlissingen het lichaam aan van een 60-jarige schoenmaker uit die plaats. De politie kreeg John S. de volgende dag in beeld als hoofdverdachte. Maar voordat hij kon worden opgepakt gebeurde de tragedie op de zorgboerderij.

Bij de politie heeft de verdachte verklaard dat de schoenmaker in Vlissingen een willekeurig slachtoffer was. Hij had contact gelegd via een chatroom voor homo's en zou de schoenmaker hebben doodgeschoten om zijn wapen te testen.

Zorgboerderij
Lees ook:
Zorgboerderij was 'fantastische plek', maar toen kwamen die schoten

Vlak voor de schietpartij in Alblasserdam stuurde de verdachte een mail aan tv-programma RTL Boulevard. Hij schreef daarin dat 'pure wanhoop en radeloosheid' hem tot zijn daad heeft gebracht. De man kampt naar eigen zeggen al lang met psychische problemen. Volgens hem kreeg hij niet de hulp die hij nodig had.

Obsessie met vuurwapen

"Vijf jaar vertel ik huisartsen en GGZ over mijn obsessie om een vuurwapen aan te schaffen. Ik ben hiervoor in andere landen wezen zoeken maar heb nooit een stap durven zetten. Tot een paar weken geleden", aldus John S. in de mail. Ook zou hij al sinds zijn tienerjaren gedachtes over zelfmoord hebben.

RTL Nieuws was eerder ter plekke bij de zorgboerderij en maakte dit verslag:

Wil je praten over zelfmoordgedachten? Bel 0800-0113 of ga naar 113.nl.

Schietpartij Alblasserdam: 'Kinderen vluchtten het weiland in'

01:11
Verslaggever Jildou van Opzeeland staat bij de zorgboerderij in Alblasserdam waar vanochtend een dodelijke schietpartij was. ''Het heeft een enorme impact. De mensen die het hebben zien gebeuren, worden bijgestaan door Slachtofferhulp.''

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore