Ga naar de inhoud
Droogte

Zomers weer op komst: volgende week nóg zonniger

Zomerse taferelen in Maastricht (archieffoto). Beeld © ANP

Wie vandaag de deur uitgaat, merkt het meteen: het is een prachtige dag, warm en met volop zon. Het is nog lente, maar het voelt bijna een beetje als zomer. Fijn voor zonaanbidders, minder leuk voor de natuur en de landbouw. "Er is weinig neerslag op komst, dus dat betekent dat de grond nog droger wordt."

"Vandaag is het een mooie zonnige dag, met in het zuidoosten zomerse waarden, zegt Magdel Erasmus van Buienradar. "Dat betekent dat de temperatuur op die plekken 25 graden of meer wordt."

Meer bewolking

Morgen blijft de temperatuur vergelijkbaar. "Maar dan is er wel meer bewolking. En op de Wadden kans op een drup regen vallen. In de kustregio's wordt het iets frisser dan vandaag.

Na morgen wordt het tot en met zaterdag iets koeler: "De temperatuur ligt dan onder de 20 graden en er is kans op een enkele bui. Het is wisselend bewolkt."

Volgende week weer zomers

Maar volgende week ziet er opnieuw erg zomers uit. "Vanaf zondag zit de temperatuur weer in de lift, dat wordt een zonnige dag. En die zon blijft schijnen, in ieder geval tot en met woensdag. De temperatuur ligt dan rond de 20 graden, maar later in de week kan het landinwaarts weer 25 graden of warmer worden."

Er is de komende weken weinig neerslag op komst, zegt Erasmus. "En dat is voor de natuur niet wenselijk."

Droogste april sinds 1906

Ook voor de landbouw is het een probleem. Minder regen kan namelijk leiden tot een mislukte oogst en hogere voedselprijzen. Het is niet de eerste keer dat boeren last hebben van droogte. Ook in 2018 en 2019 viel heel weinig neerslag.

Volgens Maurice Middendorp van Buienradar ziet het er dit jaar ook niet al te best uit. "Tot nu toe behoort dit jaar tot de droogste sinds 1906. In de hele maand april is er niet veel regen gevallen. Het neerslagtekort is daardoor flink aan het oplopen", zei hij in een eerder artikel op onze site. Boeren maken zich zorgen over hun oogst, zo is te zien in onderstaande reportage.

Droogte zorgt voor problemen bij boeren: 'Het is echt uitzonderlijk'

01:55
Boeren hebben last van de lange periode van droogte in Nederland. Er valt al een hele tijd weinig regen, waardoor de oogst in gevaar komt. Onder andere klimaatverandering ligt hier aan ten grondslag.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore