Ga naar de inhoud
Na schorsing door Volt

Gündoğan weer aan het werk: 'Heb niets om me voor te schamen'

Nilüfer Gündoğan Beeld © ANP

Nilüfer Gündoğan, die begin dit jaar na beschuldigingen van grensoverschijdend gedrag geschorst werd door haar partijgenoten van Volt, gaat morgen weer aan de slag in de Tweede Kamer. Niet bij Volt. "Na alles wat zij mij hebben aangedaan is een samenwerking praktisch onmogelijk. Vrijwel uitgesloten."

Dat zegt Gündoğan (44) in een interview met de Telegraaf. Ze keert morgen terug in de Kamer als 'Lid Gündoğan'. Gündoğan werd in februari na meldingen van grensoverschrijdend gedrag geschorst door Volt. Toen Gündoğan stapte naar de rechter, die haar gelijk gaf. Maar de zaak liep uit de hand en Volt zette haar uiteindelijk uit de partij.

Leugens en laster

Eerder had ze nog aangegeven dat ze terug zou willen keren bij haar oude partij, als haar naam gezuiverd zou worden. Maar die optie is nu definitief van de baan, zegt ze. Ze noemt de beschuldigingen van haar oud-partijgenoten leugens en laster.

Het
Lees ook:
Het is officieel: Volt zet Gündoğan uit partij na hoogopgelopen conflict

"Ach, er zingen zoveel meningen en verhalen over mij rond, maar ik blijf graag bij de feiten", zegt ze daarover. Ze zegt dat niemand, buiten haar fractiegenoten, haar ooit zou hebben horen schreeuwen of 'onredelijk zien uithalen'.

"Ik kan mijzelf wel eindeloos gaan verdedigen, maar de verklaringen die gedaan zijn, zijn allemaal anoniem. De enkeling die wel zijn naam erbij heeft gezet, zegt 'ze heeft dat niet bij mij gedaan'."

'Lazarus in een taxi gedragen'

Ook haalt ze in het interview uit naar Volt-leider Laurens Dassen. "Ze verwijten me dat ik een keer dronken ben geworden in Lissabon. Waarom wordt er dan niet bij verteld dat Laurens ook la-za-rus een taxi ingedragen is? Omdat je maar één motief hebt, en dat is mij beschadigen."

Gündoğan gaat morgen weer voor het eerst aan het werk. Ze gaat zich richten op de thema's financiën, democratie en rechtsstaat en deelt zichzelf links van het midden in op het politieke spectrum. "Maar wel aan de progressieve kant. Ergens tussen PvdA en D66 in."

Ongemakkelijk

Op de vraag of ze er tegen opziet om haar voormalige partijgenoten van Volt weer tegen te komen in de wandelgangen, antwoordt ze: "Nee, ik heb me niets om voor te schamen. Ik hoop dat zij zich een beetje ongemakkelijk gaan voelen."

Bekijk ook: Emotionele Gündoğan: 'Mijn kind vraagt straks: heb je dit gedaan?'

00:46
"Ik moest aan de juf van mijn kind beloven dat ik dit niet doe. Vooral dat raakt me", zei Gündoğan bgein maart over de kwestie.