Ga naar de inhoud
Geen neerslag van betekenis

Neerslagtekort piekt volgende week boven recordstand uit 1976: 'Akelig droog'

Droogte in 2020. Beeld ter illustratie. Beeld © Rob Voss

Het blijft de komende tijd zorgwekkend droog. Zo droog zelfs dat het neerslagtekort volgende week naar verwachting oploopt tot boven de recordstand uit 1976. Tot half mei wordt er geen neerslag van betekenis verwacht, zegt meteoroloog Thomas Vermeulen van Buienradar.

Het is nu al akelig droog en de komende dagen schakelt de temperatuur ook nog een tandje bij, zegt Vermeulen. "Dat heeft meer verdamping tot gevolg waardoor de grond sneller uitdroogt en het neerslagtekort verder omhoog gaat." Neerslag komt niet of nauwelijks voor in de modellen, alleen donderdag is er kans op een bui. De vraag is nog hoeveel dat voorstelt.

Het neerslagtekort is het verschil tussen hoeveel water er verdampt en hoeveel regen er valt. Op verschillende plekken zorgt de droogte voor problemen. Boeren vrezen voor hun oogst, zoals hier in de provincie Zeeland:

Droogte zorgt voor problemen bij boeren: 'Het is echt uitzonderlijk'

01:55
Onder andere klimaatverandering ligt ten grondslag aan de droogte.

Op deze kaart is goed te zien waar het neerslagtekort het grootst is:

Morgen wordt naar verwachting zomers warm in het zuidoosten met temperaturen tot 25 graden

Dinsdag kan het lokaal zelfs 28 graden worden, al zijn de regionale verschillen groot. In het noordwesten wordt het naar verwachting niet warmer dan 18 graden.

Dit is de actuele temperatuur volgens Buienradar: