Ga naar de inhoud
Alblasserdam

Verdachte schutter zorgboerderij mailt RTL Boulevard: 'Al jaren oorlog in mijn hoofd'

Beeld © ANP

John S. (38), de man die justitie verantwoordelijk houdt voor de fatale schietpartij op een zorgboerderij in Alblasserdam vrijdag, handelde uit 'pure wanhoop en radeloosheid', schrijft hij in een mail aan RTL Boulevard. In de mail beweert S. dat hij al tijden kampt met psychische problemen en dat hem geen zorg wordt verleend: "Het is al jaren oorlog in mijn hoofd."

S. verstuurde de e-mail enkele minuten voor zijn daad aan de redactie van RTL Boulevard. In het bericht kondigde hij de schietpartij niet aan, maar schrijft hij wel over wat er in zijn hoofd omging. Er staat een opsomming in van vele frustraties en haat, gepaard met enkele gruwelijke foto's van de doodgeschoten 60-jarige schoenmaker uit Vlissingen. De politie trof de man woensdag dood aan in zijn zaak in het centrum van Vlissingen. Ook staan er details in de mail die alleen de schutter kan weten. 

Willekeurig slachtoffer

Volgens S. was de schoenmaker een willekeurig slachtoffer. Hij zou hem hebben ontmoet via een chatroom voor homo's en hem om het leven hebben gebracht, onder meer om zijn wapen te testen. Het wapen zou gekocht zijn via Telegram. 

Doorzoekingen
Lees ook:
Doorzoekingen in zaak-Alblasserdam, verdachte maandag voorgeleid

Rond 10.50 uur gisterochtend zou S. op de zorgboerderij het vuur hebben geopend. Daarbij kwamen een meisje van 16 en een vrouw van 34 om het leven. Twee anderen raakten levensgevaarlijk gewond. Zij zijn in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht.    

In de mail schrijft S. over zijn psychische problemen en dat hij zich heeft geprobeerd te laten opnemen in een kliniek. "Vijf jaar vertel ik huisartsen en GGZ over mijn obsessie om een vuurwapen aan te schaffen. Ik ben hiervoor in andere landen wezen zoeken maar heb nooit een stap durven zetten. Tot een paar weken geleden", aldus S..

Verdachte
Lees ook:
Verdachte drama Alblasserdam mogelijk betrokken bij dodelijk misdrijf Vlissingen

Ook schrijft hij dat hij de afgelopen vijf maanden vijf keer probeerde zelfmoord te plegen. "Een eerdere zelfmoordpoging was vanwege een zorgboerderij. Nooit heeft iemand wat van zich laten horen", aldus S. Volgens de verdachte liep hij al vanaf zijn twaalfde rond met zelfmoordgedachten en kreeg hij op zijn zestiende moordgedachten. 

Dit
Lees ook:
Dit is de verdachte van het drama in Alblasserdam

De redactie van RTL Boulevard heeft besloten over de mail te publiceren omdat deze van grote nieuwswaarde is. Zij ontdekte later de mails van S., nadat het Openbaar Ministerie de redactie hierover had geïnformeerd. De politie en het OM beschikken over de volledige inhoud van de mail. Alle betrokkenen zijn voorafgaand aan de publicatie door de autoriteiten op de hoogte gebracht. 

Hoe de ernstig gewonde slachtoffers er nu aan toe zijn, wil het OM niet zeggen. Wel laat het weten dat ze nog steeds in het ziekenhuis liggen.

Wil je praten over zelfmoordgedachten? Bel 0800-0113 of ga naar 113.nl.