Ga naar de inhoud
Baas in eigen buik

Honderden mensen demonstreren in Amsterdam voor recht op abortus

Beeld © ANP

In Amsterdam demonstreren honderden mensen tegen de mogelijke afschaffing van het federale abortusrecht in de Verenigde Staten. De betogers pleiten er op de Dam voor dat vrouwen 'baas in eigen buik' mogen zijn.

De solidariteitsactie is een reactie op een uitgelekt ontwerpbesluit van het Amerikaanse Hooggerechtshof dat deze week naar buiten kwam.

Als dat besluit definitief wordt, zou het federale recht op abortus, dat al sinds 1973 vastligt, teruggedraaid worden. De verwachting is dat dan in met name conservatieve staten abortus na zes weken wordt verboden. Vaak weten vrouwen dan nog niet dat ze zwanger zijn.

Solidariteit

De demonstranten op de Dam willen solidariteit tonen met vrouwen in de VS. Als Amerikaanse staten abortus verbieden, moeten vrouwen die een abortus willen naar een kliniek buiten hun staat. Soms moeten ze dan meer dan duizend kilometer reizen, wat zeker voor vrouwen met een kleinere beurs vaak niet mogelijk is. 

Voorstel
Lees ook:
Voorstel om abortusrecht af te schaffen in VS is een 'kladje', maar maakt wel kans

De demonstranten willen ook zien dat ze waken voor het recht op abortus in Nederland. Volgens de demonstranten zijn er ook hier nog veel dingen rondom abortus niet goed geregeld. Zo staat abortus nog altijd in het wetboek van strafrecht. 

'Anti-abortuslobby'

Een van de sprekers op de Dam is ervaringsdeskundige Eva de Goeij, die de aanwezigen vertelde over de veroordeling die zij voelde toen ze haar zwangerschap wilde beëindigen. De Goeij, voorzitter van de stichting Ava die mensen rond een mogelijke abortus steunt, waarschuwde voor de 'sterke anti-abortuslobby' die in Nederland wordt gevoerd.

Zo hebben abortusklinieken in Nederland te maken met anti-abortusactivisten die bezoekers lastigvallen en zelfs uitschelden

Abortusrecht
Lees ook:
Abortusrecht VS in gevaar, kan dat ook in Nederland gebeuren?

In Nederland worden momenteel een aantal regels rondom abortus aangepast. De Tweede Kamer stemde er eerder dit jaar voor om de wettelijke bedenktijd af te schaffen, en om het mogelijk te maken dat huisartsen een abortuspil voorschrijven.

In deze video uit januari, vóór de stemming in de Kamer, vertelt activist Eva de Goeij waarom zij het belangrijk vindt dat de bedenktijd verdwijnt:

Bedenktijd abortus bijna zeker afgeschaft: 'Stop met criminaliseren'

01:37
Op dit moment moet je nog vijf dagen wachten op een abortus.