'Reacties zijn leuk'

Docent Bart bedenkt populaire schoolopdracht: schrijf een brief aan een minister

07 mei 2022 14:47 Aangepast: 07 mei 2022 14:50
Docent Bart Derksen bedacht een populaire schoolopdracht voor zijn leerlingen. Beeld © RTL Nieuws

De meeste leerlingen van docent Bart Derksen vinden politiek maar een 'ver-van-mijn-bedshow'. En dat is nou juist wat hij als leraar van het vak maatschappijleer niet wil. Daarom bedacht Derksen een schoolopdracht waarbij leerlingen brieven naar ministers sturen. Zijn idee krijgt lof in de klas én op sociale media.

Hoe maak je de politiek interessant voor een 15-jarige? Derksen, en waarschijnlijk veel meer docenten in het land, worstelen daar wel vaker mee. Maar de leraar uit Bemmel kreeg een aantal jaar geleden een ingeving: zorg dat de leerlingen doorkrijgen dat je de politiek zelf kunt bereiken.

"Vaak denken leerlingen van die leeftijd: wat maakt mij dat nou uit? Maar daarom laat ik ze onderwerpen zoeken die dicht bij henzelf staan. Ze moeten daarna een brief schrijven over dit onderwerp en het juiste ministerie en de daarbij behorende bewindspersoon zoeken."

'Verbaasd als ze brief terugkrijgen'

Wat de leerlingen dan nog niet weten, is dat Derksen de brieven ook echt op de post doet. "Ze zeggen: daar doen ze toch niets mee, meneer. Totdat ze een brief terugkrijgen. Dan zijn ze verbaasd, maar ook trots. 'Ze hebben mijn brief echt gelezen, meneer!', zeggen ze dan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lerarentekort lastig voor leerlingen: 'Structuur is cruciaal'

Natuurlijk krijgen niet alle leerlingen altijd een antwoord. Maar toch komen er vaak reacties binnen, zegt de leraar: "De eerste was dit jaar van de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Vivianne Heijnen. Dat vond ik wel heel erg tof. Maar het is heel verschillend wat de reactie is, dat verschilt per brief en per probleem."

"Als een leerling bijvoorbeeld alleen schrijft dat hij hoopt dat zijn brief gelezen wordt, is het antwoord kort. Maar als ze schrijven: 'Ik wil weten hoe het zit', dan komt daar vaak een langer antwoord op. De leerlingen zijn daar dan van onder de indruk en dat is gewoon heel erg leuk."

'Het blijven pubers'

Het brengt de politiek dichter bij de leerlingen, denkt Derksen. "Natuurlijk zijn de meesten nog steeds niet heel erg enthousiast over de politiek, het blijven pubers. Maar wat er wel gebeurt, is dat ze zien dat hun mening ertoe doet. Er worden zaadjes geplant met het idee dat je zelf als burger wel degelijk invloed hebt."

'Toeval of je brief goed terechtkomt'

Communicatiedeskundige Julia Wouters vindt het project van docent Bart Derksen heel mooi, vooral omdat je volgens haar echt iets kunt bewerkstellingen met het schrijven van een brief naar politici. 

Wouters stelt wel dat er veel toeval bij komt kijken of je brief goed terechtkomt. Zo is de kans groot dat je brief gewoon op een stapel belandt en je enkel een standaardantwoord ontvangt. "Een voorbeeld daarvan zijn de grootouders die Lodewijk Asscher een brief hebben geschreven over hun kind dat in de toeslagaffaire vermorzeld werd." Asscher had later spijt van zijn 'koude brief' die hij terugschreef, waarin hij aangaf niet op individuele signalen in te kunnen gaan.

Maar er zijn ook positieve voorbeelden, zegt Wouters. "Denk aan die man die een brief schreef over zijn vrouw die in het kraambed overleden was. Hij had wat vakantiedagen opgenomen, wat verlof en dat was het. Voor de rest was er helemaal niks geregeld voor hem. Dat was een heel erg verdrietig verhaal. Die brief is op de een of andere manier onder de aandacht van de minister gekomen en toen is er wel wat aan gedaan."

De zelfbedachte schoolopdracht deelde Derksen onlangs op zijn eigen sociale media om ook andere docenten te inspireren. Inmiddels heeft hij ruim 10.000 likes, willen meerdere docenten in het land de opdracht overnemen en reageren politici en ambtenaren positief.

Zo hoopt een beleidsmedewerker van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit dat er ook bij hem snel een brief op de mat zal vallen. Zo klinkt het: 'Volgende keer ook een brief over stikstof? Dan kan ik hem beantwoorden'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore