Ga naar de inhoud
Honderden deelnemers

Stilte verstoord bij herdenkingstocht Pim Fortuyn

Simon Fortuyn legt bloemen bij het standbeeld Beeld © ANP

Met een herdenkingstocht hebben ongeveer vierhonderd mensen vrijdag in Rotterdam de moord op politicus Pim Fortuyn twintig jaar geleden herdacht. De tocht begon iets na 17.30 uur bij het voormalige huis van Fortuyn aan het G.W. Burgerplein en liep via het stadhuis aan de Coolsingel naar het standbeeld van de politicus op de Pim Fortuynplaats.

De deelnemers aan de tocht hielden om 18.06 twee minuten stilte bij het standbeeld van Fortuyn. Op dat tijdstip schoot Volkert van der G. de politicus op het Mediapark in Hilversum dood. 

Confrontatie

De stilte werd verstoord door een groep mensen die begon te roepen naar de mensen die Fortuyn aan het herdenken waren. Daarbij kwam het tot een confrontatie, waarbij zeker een gewonde viel. De politie heeft twee mensen opgepakt voor ordeverstoring, zij zitten nog vast.

Velen
Lees ook:
Velen probeerden Pim Fortuyns erfenis te kapen: wie is dat gelukt?

Voor het incident waren bij het standbeeld bloemen gelegd en hielden meerdere mensen een toespraak, onder wie Simon Fortuyn, een broer van Pim.

"Wij hebben er jarenlang aan gewerkt. Om dat etiket wat op zijn voorhoofd zat, om dat eraf te halen. En nu, twintig jaar na dato, is er eerherstel en daar ben ik ontzettend blij mee. Er wordt nu heel anders over Pim gesproken, over zijn analyses en over zijn ideeën", aldus Simon Fortuyn.