Ga naar de inhoud
Reacties na droomavond

Feyenoord naar finale in Tirana: 'Wie had dit verwacht?'

Juichende Feyenoorders na het bereiken van de finale. Beeld © ANP

Feyenoord staat in de finale van de Conference League. Kort na afloop van de knappe 0-0 tegen Olympique Marseille, die genoeg was voor plaatsing, konden zelfs spelers en de coach van de Rotterdammers maar moeilijk geloven dat ze het geflikt hadden. De ochtendkranten spreken op hun beurt van een 'sensatie' en een 'ijzersterk' optreden.

De Rotterdammers wisten de ploeg uit Zuid-Frankrijk gisteravond negentig minuten en een beetje van zich af te houden. Goed was het lang niet altijd, maar daar had men bij Feyenoord na afloop maling aan. Ongeloof maakte zich meester van de ploeg na plaatsing voor de finale. Op 25 mei wacht AS Roma in de Albanese hoofdstad Tirana. 

Onwerkelijk 

Feyenoord-trainer Arne Slot noemde het halen van de finale van de Conference League onwerkelijk. "Het voelt als een van de vele wedstrijden die we dit seizoen in dit toernooi hebben gewonnen. Het is weer een stapje, maar wel een heel mooi stapje. Het is nog niet helemaal ingedaald", zei de coach, die zijn ploeg een zware wedstrijd zag spelen. "We hebben veel moeite moeten doen om 'm over de streep te trekken."

In
Lees ook:
In de finale! Feyenoord blijft overeind in Marseille

Ook spits Cyriel Dessers kon maar moeilijk geloven dat de finale gehaald was. "Wie had dit aan het begin van het seizoen verwacht?" zei Dessers. "We gaan gewoon naar de finale in Tirana."

Rook in stadion 

Zijn Feyenoord had het moeilijk gehad, en dan vooral in het begin, zei de Nigeriaans international. Dat kwam ook door de rook die in het stadion hing nadat supporters vuurwerk afstaken. "Het was bijna niet mogelijk om adem te halen", zei Dessers. "We kwamen nooit echt in ons spel, dat is ook de verdienste van Marseille. Maar we hebben gestreden en weinig kansen weggeven. In Rotterdam zal het vast één volksfeest zijn. Dat verdienen de supporters ook, zij hebben ons het hele seizoen gesteund."

Zijn ploeggenoot Guus Til keek al meteen vooruit naar de finale tegen AS Roma. "We hebben een mooie reeks gehad, maar het gaat erom dat je wint. Dat is het doel van het toernooi", zei de middenvelder. 

De Nederlandse kranten zijn vandaag onder de indruk van de prestatie van Feyenoord. Het AD spreekt van een 'sensatie' in Marseille en zag de Rotterdammers historie schrijven. Het is twintig jaar geleden dat Feyenoord ten koste van Borussia Dortmund de toenmalige UEFA Cup won. 

Team met een plan 

"Feyenoord hield in de hel van Marseille stand en kon na afloop feest vieren", schrijft de krant. "Wederom in de Conference League, die de club zoveel moois heeft gebracht dit seizoen. In de meest speciale wedstrijd bleven de Rotterdammers knap overeind."

Ook spreekt het AD van de doorbraak van Arne Slot op het Europese toneel. "Onder Slot werd Feyenoord een team met een plan. [...] Als een predikant bracht Slot zijn spelprincipes over op de spelers van Feyenoord, net zolang tot ze zijn geboden konden dromen." Het resulteerde in de finaleplaats in Tirana. 

Volgens de Volkskrant was het spel van Feyenoord zeker niet goed, maar verstond de ploeg 'de kunst van het lijden' in Marseille. Na de moeizame beginfase 'bewoog de ploeg van succescoach Slot wat meer van het eigen doel af, maar het was toch voornamelijk overleven.'

De weg naar Tirana 'bracht herinneringen die bij menig Feyenoordfan een leven lang zullen meegaan', besluit de krant. 

Complimenten voor Malacia 

De Telegraaf zag een 'puik' en 'ijzersterk' Feyenoord in Marseille. "Een degelijke defensie, middenvelders die met lef speelden en een voorhoede die op alle fronten de rest van het team ondersteunde." Complimenten heeft de krant vooral voor linksback Tyrell Malacia. Hij "stond symbool voor de onverzettelijkheid van heel Feyenoord. Voor de power, de aanvalsdrang en de verbetenheid ook om de eindstrijd in deze Europese competitie te halen."

"Feyenoord bleef knap overeind in wat vooraf werd aangemerkt als de belangrijkste wedstrijd voor de club in twintig jaar", zag NRC. "Een grote prestatie van de dit seizoen aangestelde trainer Arne Slot."

Franse kranten 

In de Franse kranten heerst teleurstelling over de prestatie van Marseille. De ploeg was "machteloos tegen Feyenoord en faalt aan de poort van de finale", schrijft de Franse krant Le Monde. Ook andere Franse media constateren "frustratie" na het laatste fluitsignaal.

Sportkrant L'Équipe schrijft over een "enorm voorspel" in de aanloop naar de "geweldige Europese avond". Maar Olympique Marseille "slaagde er niet in het vuur van de tribunes over te brengen naar het veld" waardoor de tweede halve eindstrijd eindigde met 0-0.

"Zo dichtbij en toch zo ver weg", schrijft Le Figaro over het verlies van Olympique Marseille. Met het vertrek van de "onvervangbare" aanvaller Dimitri Payet, die vroeg uitviel met een blessure, werd het spel "rommelig", aldus de Franse krant. 

In Rotterdam werd de plaatsing voor de finale gisteravond uitbundig gevierd, onder meer op het Stadhuisplein, waar duizenden supporters bijeen kwamen. De spelers en coaches van Feyenoord hadden meegekregen hoe in eigen stad was meegeleefd. 

Mooi affiche

Slot zei het mooi te vinden om beelden te zien van de feestende Feyenoord-supporters. "We hebben ze heel erg trots gemaakt. Niet alleen vanwege het resultaat, maar vorige week donderdag in de thuiswedstrijd ook vanwege de manier waarop. Voor het bereiken van de finale heb je soms ook wat geluk nodig. Feyenoord tegen AS Roma is een mooi affiche voor een finale."

Bekijk ook: Feyenoordfans uit hun dak: 'Een groot feest in Rotterdam'

00:58
Feyenoord-supporters vierden feest nadat hun club zich plaatste voor de Conference League-finale.