Chaos op de luchthaven

Regionale vliegvelden kunnen tientallen vluchten overnemen van Schiphol

05 mei 2022 21:53 Aangepast: 05 mei 2022 22:22
Drukte op Schiphol vorige week vrijdag. Beeld © ANP

Regionale vliegvelden kunnen komend weekend zeker 35 vluchten overnemen van luchthaven Schiphol, om nieuwe chaos op het vliegveld te voorkomen. Het is nog niet duidelijk of Schiphol en luchtvaartmaatschappijen gebruik zullen maken van dat aanbod.

Rotterdam The Hague Airport neemt elf vluchten over. Eindhoven Airport heeft aangeboden om zaterdag en zondag in totaal acht vluchten over te nemen. Groningen Airport Eelde verwacht in de twee weekenddagen zeker zestien extra vluchten af te kunnen handelen.

In het Drentse Eelde is er ruimte om voor een korte periode 1 à 2 vluchten per uur extra af te handelen. "Dat komt neer op 8 à 16 vluchten per dag", legt een woordvoerster van Groningen Eelde Airport uit. In Eindhoven is de ruimte beperkter omdat het door de meivakantie ook daar al druk is.

Maastricht Aachen Airport heeft ook ruimte om vluchten over te nemen van Schiphol, maar kan nog geen concrete aantallen noemen. Volgens een woordvoerster gaat het eerder om 'enkele dan tientallen vluchten'.

 

Niet uit te sluiten

Schiphol wil onbeheersbare drukte voorkomen en overlegt met luchtvaartmaatschappijen over een oplossing, waarbij de nadruk ligt op het verplaatsen van vluchten. De luchthaven kampt met personeelstekorten bij de beveiliging en de afhandeling van bagage en passagiers. Vorig weekend vroeg Schiphol luchtvaartmaatschappijen om boekingen te schrappen zodat de vertrekhallen niet te vol zouden lopen. Tientallen vluchten werden geschrapt. Dat is voor komend weekend nog niet aan de orde, hoewel de luchthaven het ook nog niet volledig wilde uitsluiten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe is de Schiphol-chaos op te lossen? 'Stop met die lonen van 10,30 euro per uur'

Hoezeer Schiphol komend weekend moet ingrijpen in het vluchtschema is nog onderwerp van gesprek met de luchtvaartmaatschappijen. "Op basis van de laatste aantallen stemmen we dat af", zegt de woordvoerder. "Deze meivakantie reizen per dag gemiddeld 174.000 reizigers via Schiphol en in de weekenden is het relatief drukker." Schiphol vroeg luchtvaartmaatschappijen vorige week ook al om tussen 2 mei en 8 mei geen nieuwe boekingen aan te nemen.

Reisorganisaties TUI en Corendon laten weten nog geen verzoek van Schiphol te hebben ontvangen om nog eens naar het vliegschema te kijken. Wel hebben de organisaties al enkele vluchten die dit weekend gepland staan verplaatst naar Rotterdam The Hague Airport. Passagiers zijn daarover geïnformeerd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore