Ga naar de inhoud
Woede om entreeprijs

Bevrijdingsfestival Groningen kreeg honderd dreigmails: 'Stelletje fascisten'

Het bevrijdingsfestival in Groningen. Beeld © RTL Nieuws

De organisatie van het bevrijdingsfestival in Groningen heeft ongeveer honderd dreigmails gehad naar aanleiding van de entreeprijs. Dit jaar moet er voor het eerst betaald worden voor het festival, vijf euro per ticket. In andere steden is het bevrijdingsfestival gratis.

"Zulke mensen moeten zich kapotschamen", zegt festivaldirecteur Ebel Jan van Dijk tegen Dagblad van het Noorden. Hij kreeg veel kritiek op de nieuwe entreeprijs. "Niet te geloven. Teksten als 'stelletje fascisten' en 'ik hoop dat je kapotgaat' en 'jij moet nooit meer een festival produceren'."

De organisatie in Groningen liet eerder weten zich genoodzaakt te voelen om entreegeld te vragen. Meer bevrijdingsfestivals zouden kampen met financiële problemen.

Bevrijdingsfestivals
Lees ook:
Bevrijdingsfestivals ouderwets druk, recordaantal bezoekers verwacht

De ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Binnenlandse Zaken gaan binnenkort met het Nationaal Comité 4 en 5 mei in gesprek over deze financiële problemen. Een datum is nog niet bekend.

Dat zegt een woordvoerder van staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS), onder wiens departement het Nationaal Comité valt. Het ministerie subsidieert geen bevrijdingsfestivals, stelt de woordvoerder. Het Comité krijgt van VWS een instandhoudingssubsidie. Het ministerie wil horen waar de problemen zitten en meedenken met mogelijke oplossingen.

Op het festival in Groningen leken de mensen zich vandaag niet druk te maken om het entreegeld. "Vijf euro?  Helemaal prima", zegt een bezoeker. Kijk de video hieronder:

Betalen voor een bevrijdingsfestival: '5 euro? Helemaal prima'

01:48
Na twee jaar afwezigheid zijn er weer bevrijdingsfestivals. In 13 steden kun je er als vanouds gratis heen. In Groningen kost een kaartje 5 euro. De organisatie hoopt zo beter uit de kosten te komen.