Ga naar de inhoud
Een miljoen mensen

Bevrijdingsfestivals ouderwets druk, recordaantal bezoekers verwacht

Bevrijdingspop in Haarlem. Beeld © ANP

Na twee sobere coronajaren kunnen de bevrijdingsfestivals vandaag weer doorgaan. Dat lieten veel mensen zich geen twee keer zeggen. "Het is nu al drukker dan in 2019. We verwachten in totaal een miljoen bezoekers", zegt een woordvoerder van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

In Assen is het zelfs zo druk dat de organisatie oproept niet meer naar het festivalterrein te komen. In veertien steden, verdeeld over alle provincies worden officiële bevrijdingsfestivals gevierd. Daarnaast zijn er nog veel kleinschalige evenementen in dorpen en steden.

Elk jaar wordt om 16.55 op alle Bevrijdingsfestivals stilgestaan bij de vrijheid. Dit jaar was er extra aandacht voor de oorlog in Oekraïne.

In Zwolle bezoeken naar schatting van de politie ruim 130.000 mensen de binnenstad, het Bevrijdingsfestival Overijssel, of Dance4Liberation bij de Wijthmenerplas. De twee festivals kunnen respectievelijk 120.000 en 30.000 feestende mensen ontvangen.

Utrecht

Wie in Utrecht naar het festivalterrein in park Transwijk wil komen moest vanmiddag geduld hebben, de rij bij de enige ingang van het festival was lang. Inmiddels zijn de problemen verholpen, laat de organisatie op Twitter weten.

Op foto's op sociale media was een lange rij te zien met bezoekers die wachten voor er gedanst kon worden. "Het was een tijdje wat drukker, maar het loopt nu weer goed door", aldus een woordvoerster. "We hebben nog genoeg plek op het terrein, dus iedereen is nog welkom bij het festival."

Groningen

Voor het festival in Groningen zijn aan het begin van de avond ongeveer 40.000 kaartjes verkocht. Bij wijze van proef kost een kaartje daar 5 euro en 91 cent voor servicekosten, maar mensen met een kleine beurs konden gratis naar binnen. Het is de enige plek van de veertien steden waar het Nationaal Comité 4 en 5 mei een festival organiseert waar de entree geld kost.

Ambassadeurs
Lees ook:
Ambassadeurs Bevrijdingsfestivals gaan per helikopter het land door

Fresku, Duncan Laurence, Donnie en Suzan en Freek zijn dit jaar Ambassadeur van de Vrijheid. Ze vliegen per helikopter naar verschillende Bevrijdingsfestivals door het hele land. Zangduo Suzan & Freek en rapper Donnie hebben daarbij ieder hun eigen helikopter tot hun beschikking. Songfestivalwinnaar Duncan Laurence en rapper Fresku delen een vliegtoestel en reizen gedurende de dag ieder ook stukjes met de bus.

Duncan in verkeerde stad

Bij Duncan Laurence verliep de dag alleen niet helemaal volgens plan. De helikopter zette hem in de verkeerde stad af. De zanger zou optreden in Rotterdam, maar werd afgezet in Den Haag. "Oeps, verkeerde stad", schrijft de zanger op zijn Instagramaccount. Iets later dan gepland kwam hij alsnog in Rotterdam aan voor zijn optreden.

Rutte
Lees ook:
Rutte wil niet reageren op kritiek in 'indrukwekkende toespraak' 4 mei