Ga naar de inhoud
Traditiegetrouw

Ambassadeurs Bevrijdingsfestivals gaan per helikopter het land door

De ambassadeurs: Duncan Laurence, Fresku, Suzan en Freek en Donnie Beeld © ANP

Fresku, Duncan Laurence, Donnie en Suzan en Freek mochten zich vanochtend melden op vliegbasis Gilze-Rijen. Vanaf daar vliegen de muzikanten, die dit jaar Ambassadeur van de Vrijheid zijn, per helikopter naar de Bevrijdingsfestivals door het hele land.

Na twee stille jaren door de coronacrisis wordt Bevrijdingsdag vandaag weer uitgebreid gevierd. Op veertien plekken in Nederland wordt een Bevrijdingsfestival gehouden en traditiegetrouw zijn er ook weer Ambassadeurs van de Vrijheid benoemd.

Deze ambassadeurs staan vandaag in verschillende plaatsen op het podium. Drie helikopters van Defensie vliegen met de ambassadeurs naar in totaal veertien festivals in alle twaalf provincies.

Eigen helikopter

Zangduo Suzan & Freek en rapper Donnie hebben daarbij ieder hun eigen helikopter tot hun beschikking. Songfestivalwinnaar Duncan Laurence en rapper Fresku delen een vliegtoestel en reizen gedurende de dag ieder ook stukjes met de bus.

Donnie
Lees ook:
Donnie bang om te moeten overgeven in 5 mei-helikopter

Ambassadeurs Suzan en Freek beginnen in Haarlem, waarna ze ook Almere, Assen en Leeuwarden aandoen. Duncan Laurence treedt op in Noord-Brabant, Zuid-Holland, Zeeland en Limburg.

Donnie gaat naar Overijssel, Groningen, Gelderland en Noord-Brabant en Fresku zal optreden in Utrecht, Den Haag en Amsterdam.

Verhalen over vrijheid

De Ambassadeurs hebben in de aanloop naar 5 mei actuele verhalen over vrijheid gemaakt. Zo spraken Suzan en Freek op Lesbos en in Athene met vluchtelingen, samen met Stichting Vluchteling. Duncan Laurence onderzocht samen met historicus Klaus Müller verhalen van de LHBTQ+-gemeenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Eindelijk
Lees ook:
Eindelijk kunnen we weer Bevrijdingsdag vieren (maar niet overal gratis)

Ook op de Bevrijdingsfestivals zijn vandaag naast de muzikale optredens veel inhoudelijke programma's georganiseerd. Zo vinden er op alle festivals zogenoemde Vrijheidscolleges plaats.

Om 16.55 - oftewel 5 voor 5 - wordt op de festivals aandacht gevraagd voor de mensen die wereldwijd op de vlucht zijn voor oorlog en geweld. Dit jaar staat dat in het teken van de oorlog in Oekraïne. Zo vertelt Lilly Pavlova, een jonge kunstenares, fotograaf en drummer uit Kiev, in Zwolle over hoe ze samen met haar zus en een vriend de hoofdstad is ontvlucht.