Ga naar de inhoud
Moeilijk bestrijdbaar

Ratten en muizen in Nederland overleven gif steeds vaker

Beeld © Thinkstock

Ratten en muizen in Nederland worden steeds resistenter voor bestrijdingsmiddelen. Dat betekent dat ze er niet dood door gaan. Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) en de Wageningen Universiteit.

In het onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werden ruim 2000 knaagdieren onderzocht, de meeste daarvan waren bruine ratten en huismuizen.

Van deze laatste groep bleek 38 procent resistent tegen gif, van de onderzochte bruine ratten was 17 procent minder gevoelig voor giftige bestrijdingsmiddelen.

Per regio verschillend

Deze cijfers zijn landelijke gemiddelden. Op regionaal niveau zien de onderzoekers verschillen. In sommige regio’s werden enkel resistente ratten gevonden, in andere regio’s helemaal geen. Hetzelfde geldt voor onderzochte muizen.

Het gevolg van de resistentie is dat de knaagdieren minder goed te bestrijden zijn.  

Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen stuurde het rapport deze week naar de Kamer en benadrukt het belang van monitoring, preventie en bestrijding zonder chemische middelen.

Per januari 2023 worden de regels aangescherpt, en mogen alleen nog gecertificeerde bedrijven chemische middelen gebruiken bij de bestrijding van ratten en muizen.

Bekijk ook: Muizenoverlast in winkels

02:01
Uit onderzoek bleek dat er veelvuldig uitwerpselen en urine op producten zijn aangetroffen.