Ga naar de inhoud
Vooral als kind

1,2 miljoen Nederlanders die nu nog leven maakten bevrijding mee

Wuivende inwoners tijdens de bevrijding Beeld © Nationaal Archief

Naar schatting maakten 1,2 miljoen Nederlanders die nu nog in leven zijn de bevrijding in 1945 mee. Dat blijkt uit een analyse van CBS-cijfers, waarbij is gekeken naar het aantal inwoners van 77 jaar en ouder.

Veruit het grootste deel van hen was destijds een kind: ruim de helft was 5 jaar of jonger toen Nederland werd bevrijd. Ongeveer 27.000 Nederlanders die nu nog leven, waren op het moment van de bevrijding al 18 jaar of ouder. 

Het is vandaag exact 77 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetters en er zo een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Die bevrijding kwam niet voor iedereen op hetzelfde moment. Zo kwamen de eerste geallieerde troepen al in september 1944 Limburg binnen.

Auschwitz-overlevende
Lees ook:
Auschwitz-overlevende David (98) vluchtte voor zijn herinneringen naar Australië: 'Het trauma blijft'

Een half jaar later - begin mei - gaven de Duitse troepen zich pas officieel over, waarmee het grootste deel van Nederland werd bevrijd.

Toen net volwassen, nu 95 jaar oud

Het aantal mensen dat de bevrijding mee heeft gemaakt daalt logischerwijs elk jaar verder. Vooral de groep die ten tijde van de bevrijding al volwassen was wordt snel kleiner. Zij zijn inmiddels minstens 95 jaar oud. Ongeveer driekwart van die groep bestaat uit vrouwen.

In onderstaande grafiek zie je hoeveel mensen nog in leven zijn, en hoe oud zij waren toen Nederland werd bevrijd.