Ga naar de inhoud
'Duidelijke grens trekken'

Aangifte tegen man die in naziuniform door straten in Scheveningen liep

Op de vraag waarom de man het uniform droeg, antwoordde hij: "Ik ga er een leuke dag van maken." Beeld © Screenshot video

Tegen de man die afgelopen zaterdag in Scheveningen met een naziuniform door de straten liep, is aangifte gedaan. De aangifte komt van de Joodse vrouw die hem filmde. "We moeten een grens trekken", zegt ze. "En laten zien dat dit strafbaar is."

De vrouw (die anoniem wil blijven) zat afgelopen weekend koffie te drinken op een terras in Scheveningen, toen een groep mannen arriveerde. "Ze haalden een pakketje uit hun tas waarop stond geschreven: Duits uniform Tweede Wereldoorlog."

Een man pakte dit vervolgens uit en trok het uniform aan, midden op straat. De vrouw wist niet wat ze zag. "Alle mannen stonden er ginnegappend omheen."

'Hoezo draag je deze outfit?'

Ze besloot om de mannen te confronteren met wat ze deden, zoals te zien is op deze video. "Mag ik je vragen wat je bezielt om dit aan te trekken?", zegt de vrouw. "Ja, zeker. Ik ga er een leuke dag van maken", antwoordt de man. De vrouw reageert verbaasd: "Maar hoezo met deze outfit?" Man: "Die heb ik ontvangen. Je zou het even aan de groep moeten vragen."

De vrouw richt zich tot de overige mannen. Een daarvan zegt: "We vinden het grappig en de outfit past goed bij hem." De anderen lachen mee.

Pims
Lees ook:
Pims oom zat in het verzet: 'Altijd een inspiratiebron'

De vrouw is verbolgen over het feit dat de man een naziuniform durft aan te trekken, zegt ze tegen RTL Nieuws. Ze vindt het 'zorgwekkend en ernstig' dat extreemrechts zich - op klaarlichte dag - zo openlijk durft te manifesteren op straat. "Mannen voelen zich in de tijd waarin we leven blijkbaar zelfverzekerd genoeg om dit op straat te doen in plaats van in hun eigen achtertuin. Ze denken dat dit toelaatbaar gedrag is."

Sterfdag Hitler

Daarbij benadrukt de vrouw dat het geen toeval is dat dit gebeurde op zaterdag 30 april. "Dan is het de sterfdag van Adolf Hitler. Binnen extreemrechtse kringen wordt deze dag beschouwd als een viering." 

Auschwitz-overlevende
Lees ook:
Auschwitz-overlevende David (98) vluchtte voor zijn herinneringen naar Australië: 'Het trauma blijft'

De vrouw heeft gisteren aangifte gedaan tegen de man, bevestigt de politie. "Op het moment dat dit soort figuren de vrijheid voelen om zich zo openlijk te manifesteren, moet je een grens trekken", zegt de vrouw over haar aangifte. "Sterker nog: je moet laten zien dat het strafbaar is."

De aangifte wordt voorgelegd aan het Openbaar Ministerie (OM) die gaat kijken of er sprake is van een strafbaar feit. "Als ze dat vaststellen, gaan we verder onderzoek doen", zegt een woordvoerder van de politie Den Haag. "Wanneer dat besluit precies valt, weten we nog niet."