Ga naar de inhoud
Aan tafel bij Beau

Topman Schiphol: 'Te lang gestuurd op kosten, te weinig op kwaliteit'

Schiphol-topman Dick Benschop bood gisteren op de luchthaven excuses aan. Beeld © Evert Elzinga / ANP

De topman van Schiphol, Dick Benschop, heeft gisteravond meer uitleg gegeven over de problemen op de luchthaven. Eerder op de dag bood hij zijn excuses al aan en zei hij dat Schiphol kampt met 'groeipijn'. Aan tafel bij Beau erkent hij dat er 'te lang is gestuurd op kosten en te weinig op kwaliteit'.

"Dit moet anders, het moet beter". En: "Dit is niet wie wij zijn en wie wij willen zijn." Schiphol-topman Dick Benschop schoof gisteravond aan bij Beau om te praten over de extreme drukte op de luchthaven en de problemen die daaruit voorkomen.

Kapot bezuinigd

Benschop kreeg het tijdens het gesprek zwaar te verduren van Gerard Joling, die ook bij Beau aan tafel zat. "Ik vlieg nogal eens", zei Joling, die afgelopen week onder meer had gezien hoe koffers onbeheerd werden achtergelaten door Schiphol-medewerkers. "Jullie zijn toch gewoon kapot bezuinigd", vroeg Joling zich hardop af.

"Ja", antwoordde Benschop daarop. "Er is te lang gestuurd op kosten en te weinig op kwaliteit." Bekijk het hele gesprek (ruim vijftien minuten) hier terug:

Dick Benschop over de chaos op zijn Schiphol

14:52
Topman Dick Benschop baalt van de problemen op Schiphol. "Het is een grote luchthaven, maar het is ook je eigen bedrijf, je bent er met hart en ziel aan verbonden."

Benschop geeft meerdere redenen voor de problemen. "We kwamen vanuit een krimp die gigantisch was", zegt hij over de coronacrisis. Nu zit de luchthaven volgens de topman in een enorme groeispurt die gepaard gaat met 'groeipijn'.

"Dit is niet het kwaliteitsniveau dat je van Schiphol kan verwachten", zei Benschop gisteren al toen hij excuses maakte aan gedupeerde reizigers:

Topman Schiphol baalt van drukte: 'Werk moet aantrekkelijker'

02:21
Door personeelstekort werden tientallen vluchten geannuleerd. Benschop wil ervoor zorgen dat deze problemen in de zomervakantie niet meer voorkomen.

Beau confronteert de topman in het gesprek aan tafel met de waarschuwingen van vakbond FNV eind vorig jaar en eerder dit jaar over werken op Schiphol. "Hadden jullie niet meer kunnen doen om dit te voorkomen?", vraagt Beau.

Maar Benschop blijft bij zijn eerdere standpunt: er zijn deze meivakantie méér passagiers dan verwacht en minder beveiligers dan gehoopt.

'Tering naar de nering'

Hij benadrukt dat er in de zomervakantie mogelijk vluchten worden geschrapt 'aan de hand van de beschikbare mankracht'. Hoeveel precies is nog niet duidelijk. Maar, zo zegt hij bij Beau: boven onze macht draaien en net doen alsof het wel gaat lukken terwijl het níet gaat lukken is onverantwoord. "We moeten de tering naar de nering zetten."

TUI
Lees ook:
TUI gaat met nachttreinen naar Europese steden rijden: 'Duurzame keuze aanbieden'

Voor reizigers die de komende weken via Schiphol vliegen, heeft Benschop een belangrijk advies: houd de informatie van de luchtvaartmaatschappijen goed in de gaten. "Wij gaan intussen alles op alles zetten", besluit de topman.

Hoe
Lees ook:
Hoe is de Schiphol-chaos op te lossen? 'Stop met die lonen van 10,30 euro per uur'