Zeven voertuigen

Nederlandse brandweerwagens komen aan in Oekraïne: 'Missie volbracht'

04 mei 2022 02:09 Aangepast: 04 mei 2022 02:11
De brandweerwagens vertrokken afgelopen weekend vanuit IJsselmuiden. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Persbureau Drenthe

Een stoet Nederlandse brandweerwagens is gisteren aangekomen in Oekraïne. De autoladder, vijf tankautospuiten en personenbus met motorspuitaanhanger vertrokken afgelopen weekend vanuit IJsselmuiden en zijn inmiddels in Oezjhorod, in het zuidwesten van Oekraïne. "De voertuigen zijn na een korte ceremonie overgedragen aan het lokale brandweerkorps."

Dat meldt brandweerman Simon Doorn op sociale media. Hij maakte deel uit van het reisgezelschap dat de voertuigen naar Oekraïne bracht.

'Humanitaire missie'

De brandweerwagens vertrokken zondagnacht vanuit IJsselmuiden. Via Hongarije werd gisteren de grens met Oekraïne overgestoken. Na aflevering in Oezjhorod kregen de Nederlanders van de Oekraïners een soort oorkonde overhandigd, waarin ze worden bedankt voor hun 'humanitaire missie'.

In maart werden door de IJsselmuidense brandweer ook al spullen ingezameld voor Oekraïne. In maart werden door de IJsselmuidense brandweer ook al spullen ingezameld voor Oekraïne.

Volgens Doorn was het na de overdracht in Oezjhorod nog lastig om terug te keren naar Hongarije. "Onze gids mag voor de tweede keer niet de grens over", schreef hij in zijn laatste update. "Er is nu een nieuwe chauffeur onderweg naar ons om toch te zorgen dat wij de grens overgaan."

Volgens een online volgsysteem arriveerde de ploeg aan het einde van de avond bij de Hongaarse plaats Ajak.

Goed onderhouden

Het doneren van de brandweervoertuigen was een initiatief van het brandweerkorps van IJsselmuiden, dat al jarenlang contacten heeft met brandweerlieden in Oekraïne. Het gaat om wagens die onlangs zijn vervangen. De brandweer heeft ze dus niet meer nodig, maar volgens de Veiligheidsregio IJsselland zijn ze altijd goed onderhouden.

In het Oost-Europese land is door de oorlog een tekort ontstaan aan brandweerspullen. Eerder gingen al vier trailers met onder meer Nederlandse bluspakken en ander materiaal richting Oekraïne.

Bekijk ook: Ieder huis kan in Oekraïne een doelwit zijn

Het is niet duidelijk hoeveel slachtoffers vallen in de oorlog in Oekraïne, maar het moet om vele duizenden mensen gaan. Militairen, maar ook steeds meer onschuldige burgers. Dat is pijnlijk zichtbaar in de stad Mykolajiv, ziet correspondent Olaf Koens.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore