Ga naar de inhoud
Complotdenker

'Bryan Roy weigert taakstraf na bedreigen Rutte, 40 dagen cel'

Bryan Roy bij een demonstratie tegen het coronabeleid in januari 2022. Beeld © ANP

Ex-voetballer Bryan Roy (52) is opgepakt om een celstraf van veertig dagen uit te zitten. Roy kreeg in september een taakstraf van 80 uur opgelegd en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf, maar heeft geweigerd de taakstraf uit te voeren.

Dat meldt de Amsterdamse krant Het Parool vandaag. De voormalig linksvoor van Ajax en Oranje had een tweet geplaatst waarin hij zei dat premier Rutte een 'headshot' moest krijgen. Rutte deed daarvan aangifte.

'Hij zal boeten'

Roy kwam tot zijn bedreiging omdat hij op meende te komen 'voor de kinderen die zijn misbruikt, verhandeld en mishandeld', verklaarde hij tegenover de politie. Rutte zou hier schuldig aan zijn en om die reden geëxecuteerd moeten worden. "Hij wordt geëxecuteerd, zo gaat dat. Ik ga dat niet doen, maar hij zal ervoor moeten boeten."

De ex-voetballer gelooft daarnaast dat de coronapandemie een complot is om de wereldbevolking te laten krimpen.

Bryan
Lees ook:
Bryan Roy reageert op taakstraf met opmerkelijke tweet

Tijdens de rechtszaak schitterde Roy door afwezigheid. Ook was er geen advocaat namens hem aanwezig. Na het vonnis kondigde hij op Twitter al aan niet van plan te zijn er gehoor aan te geven: "Mark kan die hele taakstraf in ze naat douwe."

Veertig dagen

Voor elke twee uur taakstraf die niet uitgevoerd wordt, staat een dag cel. Daarom moet Roy veertig dagen zitten.

Volgens de krant wilde het CJIB, dat de straf ten uitvoer brengt, niet zeggen wanneer Roy precies is opgepakt. De krant schrijft dat het sinds 19 april stil is op het twitteraccount van de ex-voetballer.

Eerder maakten we deze video over de zaak:

Uitgesproken Bryan Roy krijgt taakstraf voor bedreigen Mark Rutte

04:55
Vanochtend moest oud-Oranje-speler en Ajacied Bryan Roy voor de rechter verschijnen, omdat hij via social media demissionair-premier Mark Rutte (54) zou hebben bedreigd.