Ga naar de inhoud
Cocaïnehandel

OM looft 75.000 euro uit voor gouden tip die leidt naar 'Bolle Jos'

De opsporingsfoto van Jos Leijdekkers, verspreid door de politie. Beeld © Politie

Het Openbaar Ministerie heeft Jos Leijdekkers (30), bekend onder de bijnaam Bolle Jos, op de Nationale Opsporingslijst geplaatst. Ook wordt een beloning van 75.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot zijn aanhouding. Hij wordt gezien als een van de hoofdrolspelers in de grootschalige handel, import en export van cocaïne in Nederland en België.

"Daarnaast is hij vermoedelijk betrokken bij zeer ernstige gevallen van excessief geweld, waaronder de verdwijning en dood van Naima Jillal", meldt het OM.

Gemarteld

Jillal verdween op 20 oktober 2019 nadat zij in Amsterdam in een auto stapte. Uit onderschepte berichten die verstuurd zijn met pgp-telefoons (pretty good privacy) komt volgens het OM naar voren dat Leijdekkers "een rol heeft gespeeld en zelfs verantwoordelijk is voor de verdwijning van Jillal".

'Godmother
Lees ook:
'Godmother of coke' en 'tante van de onderwereld': wie is Naima Jillal?

Op een telefoon, die in beslag is genomen in het Marengo-onderzoek, waarin Ridouan Taghi hoofdverdachte is, heeft de politie foto's gevonden van een vrouw die vermoedelijk Jillal is. Uit de foto’s blijkt dat zij waarschijnlijk is gemarteld en niet meer in leven is.

Honderden kilo's goud

Leijdekkers zou volgens het Openbaar Ministerie betrokken zijn bij de invoer van grote partijen cocaïne via de havens van Rotterdam en Antwerpen. Uit de onderschepte berichten van de gekraakte communicatiedienst Sky-ECC rijst ook de verdenking dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan het witwassen van tientallen miljoenen euro’s en honderden kilo’s goud.

Bolle Jos verblijft vermoedelijk al langere tijd niet meer in Nederland. Tot voor kort bestond het vermoeden dat hij in Turkije verblijft. Opsporing Verzocht besteedt vanavond aandacht aan de plaatsing van Leijdekkers op de Nationale Opsporingslijst.

'Mogelijk
Lees ook:
'Mogelijk foto's naakte en gemartelde Naima Jillal op telefoon Taghi'